Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Andy Murray bröt hemmaförbannelsen

Foto: TV4

Andy Murray bröt förbannelsen.

Britten blev första hemmaspelare på 77 år att vinna herrsingeln i Wimbledon efter 6-4, 7-5, 6-4 mot världsettan Novak Djokovic.

– Jag vet inte hur jag klarade av det sista gamet, säger han efter matchen.

Fakta: Andy Murray

• Ålder: 26 år, född den 15 maj 1987 i Dunblane, Skottland.
• Bostadsort: London, England.
• Längd: 190 cm.
• Vikt: 84 kg.
• Professionell sedan: 2005.
• Tränare: Ivan Lendl.
• Aktuell: Blev den förste brittiske spelaren att vinna grand slam-turneringen Wimbledon efter Fred Perrys triumf 1936. (TT)

Britterna drömde om Lucky number seven. Den 7/7 för 77 år sedan vann en brittisk spelare herrsingelturneringen i Wimbledon senast – Fred Perry – år 1936.

Men år 2013 heter Wimbledons mästare Andy Murray.

Finalen mot Novak Djokovic spelades i 30-gradig värme och blev så intensiv, jämn och välspelad som åskådarna hade hoppats på.

"Hoppas ni njuter"

Efter tre timmar och nio minuter stod Murray som segrare efter 6-4, 7-5, 6-4.

– Alla här har velat se en brittisk vinnare i Wimbledon. Jag hoppas att ni njuter. Jag gjorde mitt bästa, säger han i tacktalet efter matchen.

I det avgörande gamet ledde Murray med 40-0, men tappade. Till slut lyckades han vända det till seger.

– Jag vet inte hur jag klarade det sista gamet. Efter tre matchbollar... Jag är så glad att jag lyckades, säger han och tillägger:

– Jag minns inte vad som hände. Ni får ursäkta mig men jag vet inte hur länge vi spelade. Jag var bara så koncentrerad, säger han.

"Annorlunda"

På läktarna hade flera brittiska celebriteter som David Cameron, Wayne Rooney, Victoria Beckham tagit plats. Jublet visste inga gränser när skotten lyfte den guldiga bucklan.

– Det är lite annorlunda jämfört med i fjol. Det var en av de tuffaste grejerna i min karriär. Jag har spelat mot Novak många gånger och han är en av de största kämparna, han har kommit tillbaka så många gånger, säger Murray.

När segern stod klar valde Murray att springa runt banan och fira med publiken, som burit honom fram till seger. Först därefter vände han upp till sin spelarbox – där han väntade länge med att krama om sin mamma Judy Murray. 

– Jag glömde henne. Nej då. Jag hörde hur hon ropade så jag sprang dit. De har varit med mig hela vägen. Den här segern är för er också, säger Murray.

"Du förtjänade verkligen det här"

Novak Djokovic var samlad i förlusten.

– Du förtjänade verkligen det här. Du spelade otrolig tennis, säger han, riktat till Murray och tillade:

– Jag gav allt. Det var ett nöje och en ära att vara en del av den här matchen.

I fjol vann Andy Murray sin första Grand slam när han vann US Open. I och med årets seger i Wimbledon har fyra olika spelare vunnit de fyra senaste åren.

– Det var en drömfinal. Ett historiskt ögonblick vi fick uppleva, säger experten Jonas Björkman i CMore.