Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Allt var över – jag visste inte vad jag skulle göra”

Ställs mot Novak Djokovic i finalen på söndag.
Joakim Nyström.
Foto: TOMAS LEPRINCE
Joakim Nyström med fru Anette, dottern Olivia och sonen Linus.
Foto: Privat
Med Pernfors, tävlingsledare Mårten Hedlund och Mats Wilander på Svaneholm Open.
Foto: Privat
Wilander och Nyström
Foto: NICLAS TILOSIUS / KVP
Med frun Anette
Foto: TOMAS LEPRINCE
Davis Cup 1985.
Foto: BILDBYRÅN
1 / 7

Mitt i karriären var allt över - den sargade kroppen höll inte.

Tennislivet försvann – och där stod Joakim Nyström kvar ensam.

I en stor intervju berättar stjärnan om uppgjorda matcher, hatmöten, pengar - och om sitt nya liv.

– Jag fick min första fasta anställning som 56-åring.

Det är inte särskilt svårt att tycka om Joakim Nyström. Han är trygg, ödmjuk och vet att hårt jobb alltid lönar sig. Det finns ingen genväg om man ska nå långt.

Det var med stenhårt jobb han tog sig till världstoppen i den komplexa sporten tennis.

Det var blod, svett och även lite tårar när han lämnade sin mamma Inger och pappa Olle och ett år äldre brorsan Patrik i arbetarhemmet i Skellefteå. 15-åringen flyttade 13 mil söderut till Umeå.

Till tennishallen där fyra tomma banor alltid stod och väntade. 

– Mamma jobbade på Ica så jag fick åka med Ica-lastbilen till Umeå varje gång jag varit hemma, säger Joakim Nyström.

Han bodde i en liten etta, levde på bönor, bacon och burkravioli.

– Det var inget lyxliv precis. Men jag fick spela tennis. Matcher mot alla möjliga motståndare som kom förbi hallen. Brevbärare, lärare, ja, jag hann nog möta alla yrkeskategorier.

Joakim Nyström vann alltid. 

– Men det viktigaste var att jag fick spela mycket tennis.

Vann Wimbledon med Wilander

Det passerade en del bollar över nätet från den anspråkslösa hallen i Umeå innan den unge stjärnan kom till vackra All England Lawn Tennis and Croquet Club i Wimbledon strax utanför London.

1986 vann Joakim Nyström dubbeln i Wimbledon med bäste kompisen Mats Wilander. Det var en säsong där han var rankad fyra i världen i dubbel - och sjua i singel efter fem segrar på ATP-touren.

Den så klassiska och mytomspunna tävlingen i Wimbledon avgörs under söndagen.

Många gamla vinnare finns på plats.

Men inte Joakim Nyström.

– Jag är Båstad. Jag köpte in mig i en hotellsvit som vi disponerar tolv veckor om året. Nu under sommaren brukar familjen vara där i fem veckor.

Joakim Nyström har för första gången semester på riktigt. Som vilken Svensson som helst.

Förstod inte vad anställningen innebar

Han har också fått sin första riktiga anställning. Nya arbetsgivaren är tennisakademin Good To Great.

– Jag var tvungen att kolla med frugan Anette när jag kom hem efter att jag skrivit på. Det stod tills vidare på anställningen. Jag förstod inte vad det var till Anette sa att jag fått ett fast jobb, säger Joakim Nyström.

Han skrattar. Vid 56 års ålder hade han fått sitt första riktiga jobb. Måndag till fredag.

– Det var ovant i början för mig, jag har ju levt ett liv i kappsäck och rest över hela världen under de 26 år jag jobbat som tränare på touren, säger Joakim Nyström.

Hans trivs med sitt nya liv.

Han pendlar till jobbet på den splitternya anläggningen i Danderyd från huset i Sunnersta, intill Mälaren och strax utanför Uppsala.

 Där bor han med Anette som han träffade för 18 år sedan - och med yngsta dottern Oliva, en ”sladdis” på nio år.

Joakim Nyström har fyra vuxna barn från ett annat förhållande. 2009 blev han både morfar och pappa inom loppet av fem månader.

Yngsta dottern Olivia spelar fotboll, tennis, basket och tränar judo.

– Jag har inga problem att veta vad jag ska göra när jag kommer hem efter jobbet. Olivia gillar sport, precis som jag, säger Joakim Nyström.

Joakim Nyström vann 13 singeltitlar och åtta dubbeltitlar under sin karriär.

Som bäst var han sjua i världen.

– När Mats Wilander vann i Paris 1982 tänkte jag att jag också skulle kunna nå top-10. Inget kändes längre omöjligt. Mats var bara 17 år, jag var ett år äldre. Jag började träna ännu hårdare och började klättra på rankingen.

”Mats var alltid lite bättre”

Joakim Nyström och Mats Wilander har hängt ihop i över 40 år.

– Mats var hela tiden lite bättre. Jag vann bara en match mot honom, den sista vi spelade. Vi möttes 13 gånger.

Joakim Nyström berättar en historia när Wilander stod på andra sidan nätet i en semifinal i franska Aix-En-Provence 1983.

– Jag behövde vinna den matchen för att klättra på rankingen. Mats sa inget före till mig men han gjorde inte sitt bästa under matchen. Han ville att jag skulle vinna. Jag vann första set och ledde i andra när jag sa till honom att han skulle börja spela. Jag ville inte att han skulle lägga sig.

Vad hände?

– Mats vände och vann. 

Joakim Nyström levde under en tioårsperiod som proffs, han reste över hela världen, tjänade pengar och fick nya vänner för livet, som Mats Wilander och den amerikanske stjärnan, John McEnroe.

– McEnroe hade respekt för oss svenskar. Han fick det när han mötte Björn Borg. Han gillade oss och hängde ofta med oss, säger Joakim Nyström.

Var du någon spelare du inte gillade?

– Tjecken Ivan Lendl. Han var inte så munter, säger Joakim Nyström och berättar en historia från 1987.

Nyström och Lendl skulle mötas i matchen före kvartsfinalen på gruset i Rom.

– Jag hade aldrig slagit Lendl, han gick ut och sa att han skulle krossa mig och var väldigt självsäker. Kaxig som bara Lendl kunde vara.

Kvällen före matchen åt Nyström middag med Wilander och McEnroe.

– De hjälpte mig hur jag skulle dra upp riktlinjerna inför matchen. Hur jag skulle vinna helt enkelt. Mats var väldigt förbannad på Lendl, han hade slagit Mats med 6-0, 6-0 i en uppvisningsmatch veckan före när Mats kom dit utan sina racketar. 6-0, 6-0, man gör inte så när det är uppvisning.

Joakim Nyström slog favoriten Ivan Lendl i tre set. Efter den sensationella segern blev det kramkalas.

– Lendl var känd för att straffa sig själv med olika saker när han förlorade. Inför Rom hade han köpt en cykel och var ofta ute och tränade för att han skulle bli starkare. Han skröt mycket om det, säger Joakim Nyström.

Nu efter förlusten mot svensken gjorde John McEnroe narr av den tjeckiske stjärnan.

– Han och Mats kramade om mig, John sa, nu kommer Lendl att cykla till Paris, bara för att straffa sig själv efter förlusten mot mig. Jag tror inte han borde det, men ett roligt minne var det. Jag hade 1-6 i möten mot Lendl.

Du spelade in drygt två miljoner dollar i prispengar under din karriär - levde du ett liv i lyx?

– Nej, det kan jag inte säga. Det var andra tider när jag spelade, mycket mindre pengar. Vi spelare fick också bekosta flyg och hotell själva, så är det inte i dag. Jag tjänade pengar, men jag hade ingen riktig roll, ekonomin skötte mina agenter. Jag ville bara spela och vinna.

Har du unnat dig något efter karriären?

– Jag lever som en vanlig Svensson, har huset i Sunnersta och en lägenhet i Uppsala som vi köpte tidigare. Min son bor i den nu. Det jag investerat i är hotellsviten i Båstad där vi är just nu.

Hur var det att växta upp i Skellefteå?

– Bra, jag hade nära till allt, jag spelade tennis och hockey. Min pappa Olle tog med mig på en match när Skellefteå AIK spelade. Sedan var jag frälst. Det finns inget annat lag än Skellefteå AIK för mig.

Hur många matcher såg du av den gångna säsongen i SHL?

– Jag missade ingen match. Jag har alltid datorn med mig. Sedan åker jag och tittar en del också, jag kanske såg tio matcher live.

Hur bra var du i ishockey?

– Bra med klubban och teknisk, men jag var inte så snabb på rören. Jag kände rätt tidigt att tennis var min grej.

Berätta hur det var när du tvingades sluta som proffs?

– Det var en jobbig tid. En stor motgång att jag tvingades lägga av. Men det gick inte längre. Jag opererade höger knä 1989 - och vänster knä året efter. Men det blev aldrig bra. Jag hade ont och kunde inte springa.

Världsstjärnan gav sig inte - han gjorde flera desperata försök att bli frisk för att kunna fortsätta spela tennis. Men inget hjälpte.

Hans sista match blev den mot kroaten Goran Ivanisevic i den första omgången i Palermo 1989.  

– Jag hade svårt att veta vad jag skulle göra när allt plötsligt var över. Men efter en stund klarnade allt. Jag ville fortsätta med tennisen och blev tränare.

Joakim Nyström har tränat en rad världsstjärnor under åren, träningar, matcher och hotell över hela världen.

När han nu i dag har ett dagjobb på Good To Great som drivs av tidigare stjärnor som Nicklas Kulti, Magnus Norman och Mikael Tillström, ser hans tillvaro helt annorlunda ut. 

– Jag är personlig tränare till en lovande dansk, Elmer Möller. Han kommer att kunna gå långt och har ett eget driv. Det måste man ha för att komma långt. Jag hade också det där drivet. Och många förebilder, som jag ville bli lika bra som.

Joakim Nyströms största idol är Björn Borg.

– Jag var bollkalle som nioåring när han spelade uppvisning i Skellefteå. Jag drömde om att få möta honom en dag.

Så blev det också. 1981 i Genevé behövde Borg sparring inför en turnering. 

– Jag fick spela mot Björn. Det var ett oroligt högt tempo och en enorm upplevelse. Jag lärde mig väldigt mycket och fick en helt annan fart i mitt spel. Jag gick till semi där och det var Björns förtjänst.

Har du någon kontakt med Borg i dag?

– Nej, inte mer än när vi brukar träffas på nåt evenemang. Björn öppnade dörren för oss unga svenskar med sitt sätt att uppträda på banan. Han visade med sina stora segrar att även vi från Sverige kunde vinna titlar.

Hur ser du på din framtid?

– Jag hoppas få vara frisk, jag trivs bra på mitt nya jobb och med mina fina arbetskamrater. Min fru Anette var lite orolig i början när jag började jobba hur det skulle gå med allt. Om jag inte skulle börja klättra på väggarna när jag var hemma så ofta. Men det går bra. Jag har inte sovit i min egen säng på nästan 30 år. Det är skönt att få göra det också.

Fembarnspappan vann 13 singeltitlar på touren

Namn: Joakim Nyström

Född: 20 februari 1963 i Skellefteå

Bor: Uppsala

Familj: Gift med Anette, barnet Olivia 9. Har barnen Caroline 35, Jaqueline 33, Evelina, 28, Linus, 26 från ett tidigare förhållande. Barnbarnen Amelie 10, Carl-Johan 7 och Douglas 4

Yrke: Tennistränare

Främsta meriter: Vann 13 singeltitlar och åtta dubbeltitlar på ATP-touren Vann dubbeln i Wimbledon 1986 med Mats Wilander. Vann Davis Cup med Sverige 1985 och 1987. Var som bäst rankad sjua i världen i singel och fyra i dubbel 1986.

Inspelade prispengar: 2 074 947 dollar.

Äter: Italiensk mat.

Dricker: Vatten.

Läser: Mest sport eller deckare.

Tittar på: Sport och serier, blandat, kriminal eller dokumentärer.

Nyström väljer - här är hans fem favoriter

Lars-Gunnar ”Krobbe” Lundberg, ishockey.

”En riktig trollkarl, hade nummer 23 i Skellefteå AIK. Jag bodde granne med honom som grabb. Det var stort”.

Wayne Gretzky, ishockey.

”En kanadensare som kunde allt. En stor stjärna som jag hade äran att få träffa när jag var i Indian Wells.


Skellefteå AIK, ishockey.

”Det finns bara ett lag för mig. Och det är Skellefteå AIK, jag har följt klubben i nästan 50 år. Laget i mitt hjärta.”


Björn Borg, tennis.

”Han satte svensk tennis på världskartan och gjorde så att jag började spela. En idol för mig. Det var stort att få spela mot Björn”.

Roger Federer, tennis.

”En fantastisk spelare och person. Roger är ödmjuk, har så mycket talang och är en vinnarskalle. Jag har lärt känna honom under mina år som tränare”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.