Svenska talangen kritiseras: ”Vi är för fega i Sverige”

Foto: Tennisportalen
Foto: Jacob Johannesson
Julia Lövqist
Foto: Henrik Gustavsson/Swetennis
Foto: Jacob Johannesson

Julia Lövqvist, 17, beskrivs som Sveriges största tennistalang och har siktet inställt mot toppen. Men Uppsalatjejen har alltid fått ta emot kritik. 

Anledningen? 

Hon tränar för mycket. 

- Jag tycker att vi är lite för fega i Sverige, säger Lövqvist. 

Solen steker i Båstad. Det är över 30 grader och stranden är packad av sommarturister. Men detta är ingen vanlig sommar i den svenska sommarstaden. Swedish Open är för den första gången inställt sedan den första upplagan år 1948. 

Tomrummet är stort, men tennis spelas det i alla fall. Flera av Skandinaviens bästa spelare har kommit till nordvästra Skåne för att spela inbjudningsturneringen TP Open. En av dem är 17-åringen Julia Lövqvist som inte klagar på värmen. 

- Jag föredrar att spela i värme. Det är skönare och man blir varm i kroppen, säger Uppsalatjejen. 

Hon har precis kvalificerat sig för semifinal när hon får reda på att finansmannen och tennisälskaren Christer Gardell har gått in och sponsrat tävlingen med 100 000 kronor som blir den totala prissumman i de två klasserna. 

Slutade skolan

– Jag hörde lite snack om det. Mamma kom fram och sa det. ”Du snackar goja”, svarade jag. Men det är jättekul att folk stöttar svensk tennis. 

Julia Lövqvist började sin tenniskarriär tidigt, men har aldrig varit namnet på folks läppar - tills nu. 

- I min familj har aldrig vinster i SM varit viktigt. I stället har vi tänkt på utvecklingen i spelet, och det har gett resultat nu när jag är 17. Jag var långt ifrån bäst när jag var liten. Utvecklingen har kommit under de senaste åren.

Julia Lövqvist

Ålder: 17

WTA-rankning: 1001

Moderklubb: Upsala TK

Inspelade prispengar: 51 000 kronor

Hon tog sin första WTA-poäng när hon var 15 och har nu en rankning runt de tusen bästa i världen. Löfqvist vill naturligtvis mer än så och för något år sedan hoppade hon av skolan - för att satsa allt på sin tennis. 

– Jag försökte en halv termin på gymnasiet, men den terminen är inget att skryta om, om man säger så. Om jag gör någonting vill jag gå in 100 procent. När jag kombinerade tennis och skola blev det ganska mycket mellanmjölk på båda delarna. Då kände jag att det var läge att satsa på tennis. Jag ville inte ångra mig när jag blir äldre. Mitt val var ganska självklart. Sen hade jag ett stort stöd från mamma och pappa som också tyckte att jag skulle välja tennis, så då gjorde jag det. 

Tränar med Good to great

Känns det inte lite jobbigt? 

– Ja, man kanske hade velat ta studenten. Det hade varit kul. Men samtidigt är det något jag måste göra för att bli så bra som möjligt. 

17-åringen spelar aggressivt och älskar att styra med sin kraftfulla forehand. Hon har precis börjat träna på tennisakademin Good to great i Djursholm som grundats av de tidigare storspelarna Magnus Norman, Mikael Tillström och Nicklas Kulti. 

Julia Lövqvist har alltid gillat att träna hårt och mycket. Under en normal dag tränar hon fem timmar. Det är en summa som fått många att höja på ögonbrynen. 

- I Sverige är vi rädda för träning. Jag tycker att vi tränar för lite i Sverige. Det är för mycket resultatfixering. 

Är vi för fega i Sverige? 

- Ja, det är vi. Det är många som ifrågasätter att man tränar för mycket, speciellt när man var yngre.

Hur svarar du dem? 

- Jag svarar att det beror på vart man vill. Det är en stor skillnad på om du vill bli bäst i Sverige, eller i världen. 

För Lövqvist råder det inget tvivel. Hon vill bli bäst i världen, och hoppas komma tillbaka till Båstad nästa sommar. Då med ett wildcard till Swedish Open. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.