Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

16-åriga supertalangen deprimerad av pressen

Foto: FRANCIS MALASIG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Coco Gauff, 16, har tagit tennisvärlden med storm.

Men uppmärksamheten och pressen fick tonåringen att fundera på att lämna sporten.

”Jag var förvirrad och tänkte om det här var vad jag ville eller vad andra personer ville”, skriver hon i ett inlägg på Behind the racquet.

16-åriga Coco Gauff slog igenom med dunder och brak förra sommaren när hon nådde den fjärde rundan i Wimbledon. Tennistalangen har klättrat på världsrankingen i snabb takt och slagit etablerade spelare som Venus Williams och Naomi Osaka.

Men den unga spelaren har haft svårt att hantera framgången. I en text på Behind the racquet skriver Coco Gauff själv om pressen som kommer efter att slå igenom i ung ålder.

”Genom mitt liv har jag alltid varit den yngsta att göra saker, det adderade en hajp jag inte ville ha”.

Inför debutsäsongen på den allra högsta nivån mådde Gauff som allra sämst.

”Jag fick kämpa med att ta reda på om det här verkligen var det jag ville göra. Jag har alltid haft resultaten med mig, så det var inte problemet. Jag upptäckte bara att jag inte njöt av att göra det jag älskar”, skriver hon.

”Var riktigt deprimerad”

Hon fortsätter:

”Jag insåg att jag behövde börja spela för mig själv och inte för andra människor. Under ungefär ett år var jag riktigt deprimerad. Det var det tuffaste året för mig hittills.”

Den nyblivna 16-åringen berättar i den personliga texten att hon kände sig ensam och funderade på att lämna tennisen ett år.

”Att välja att inte göra det var uppenbarligen rätt val, men jag var nära att inte gå den vägen. Jag var vilsen. Jag var förvirrad och tänkte om det här var vad jag ville eller vad andra personer ville”, skriver Coco Gauff.

Tonåringen som är rankad 52:a i världen känner att hon har växt av den tuffa tiden.

”Det fanns stunder med mycket tankar och tårar. Men jag kom ut ur det starkare och känner mig själv bättre än någonsin.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.