Femke van den Driessche Foto: Skrämdump från Sporzas sändningFemke van den Driessche Foto: Skrämdump från Sporzas sändning
Femke van den Driessche Foto: Skrämdump från Sporzas sändning

Talangen bryter ihop i tårar: "Det är inte min"

Publicerad

Hon avslöjades med en motor i cykeln – och riskerar böter på 9 miljoner kronor för mekanisk doping.

Nu talar Femke van den Driessche ut:

– Det är inte min cykel. Jag skulle aldrig fuska, säger belgiskan med tårar i ögonen till VTM Nieuws enligt HLN.BE.

I lördags spreds nyheten om att en cyklist hade blivit avslöjad med ett historiskt fuskförsök.

Femke van den Driessche var förhandsfavorit i U23-VM i cyclocross. Hon slutade elva – men efter tävlingen upptäckte kontrollanter sladdar under sadeln på hennes cykel. Man misstänkte direkt att hon installerat en motor.

På söndagen bekräftades fusket:

– Det är ingen hemlighet att man har hittat en motor i hennes cykel. Vi tror att det verkligen handlar om mekanisk doping, säger Brian Cookson, president för internationella cykelförbundet.

Nya metoder mot mekanisk doping

Cykelförbundet har nya metoder för att avslöja mekanisk doping, och Femke van den Driessche blev den första att åka dit.

Nu talar hon ut i den belgiska tv-kanalen VTM Nieuws.

– Efter loppet sa någon att det var något fel med min cykel. Jag förstod inte vad som hände, säger van den Driessche.

van den Driessches förklaring

Hon försvarar sig med att hennes tävlingscykel ska ha blandats ihop med en annan efter loppet, när teknikerna samlade ihop dem för kontroll. Hon hävdar att cykeln med motorn är en väns cykel, som inte användes i själva tävlingen.

– Cykeln är hans. Han köpte den från mig förra året. Det är en exakt likadan cykel som den jag har. Mekanikerna måste ha trott att det var min cykel och tog den i stället.

– Han brukar träna med mig eller mina bröder ibland, men jag anade aldrig att det skulle vara en motor i cykeln. Det hela är ett misstag och jag är väldigt chockad. Jag mår dåligt, säger Femke van den Driessche.

Enligt HLN.BE kan cykeltalangen nu bli avstängd från sex månader till livstid. Hon och hennes team kan även straffas med böter på upp till 9 miljoner kronor.

Femke van den Driessche är inte ensam i familjen att försöka ta genvägar till framgång. Hennes bror Niels avtjänar just nu en avstängning för doping.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag