Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT:s ursäkt: Det var
väldigt klantigt av oss

Peder Fredricson
Foto: Olle Sporrong
Henrik Stenson
Foto: Olle Sporrong
Sarah Sjöström
Foto: Olle Sporrong
Jenny Rissveds
Foto: Olle Sporrong

För första gången någonsin kunde folket rösta till Jerringpriset i SVT:s app "Duo".

Och det skapade förvirring.

Många trodde att man kunde rösta ett obegränsat antal gånger genom att bara avinstallera appen och sedan installera den på nytt.

– Det var väldigt klantigt av oss att inte kommunicera det, säger Thomas Strindberg, utvecklingsansvarig på SVT.

De flesta trodde inför galan att kampen om Jerringpriset skulle stå mellan golfaren Henrik Stenson och simmerskan Sarah Sjöström.

Den förstnämnde tog sig till final, men fick där se sig slagen av ryttaren Peder Fredricson, som med 273 760 röster var bäst. Stenson fick 230 229 röster och Sjöström 113 297.

En vida spridd teori var att det berodde på SVT:s app "Duo". Alla som laddade ner den fick tre röster till Jerringpriset. Men några kreativa själar upptäckte att man till synes kunde slå systemet och rösta obegränsat antal gånger om man bara avinstallerade appen och sedan installera den på nytt.


LÄS ÄVEN: Här är alla vinnare på Idrottsgalan 2017.

Chrunaks ilska: "Jävligt tråkigt"

"(pst alla golfare: ladda ner appen Duo, rösta tre gånger på @henrikstenson, radera appen, ladda ner den igen, repeat... ) #jerringpriset", skrev en användare på Twitter.

"Låt folket rösta EN gång var, nu går det ju att ringa om och om igen... och ladda om duo-appen om och om igen... #jerringpriset #hästkupp", skrev en annan.

Den förre SVT-profilen och simexperten Hans Chrunak var irriterad över att man till synes kunde kuppa fram en vinnare på det här sättet.

– Trist. Vad ska man tycka om ett sådant här pris, om man kan rösta i det oändliga? Hur ska vi värdera priset om det på något sätt går att fuska sig till det? Det är jävligt tråkigt, för priset är ju uppskattat och det är fint att få det. Men om folkets röst är 20 miljoner svenskar blir ju det lite fel, säger han.


LÄS ÄVEN: FRIBERG: Det känns som ett dåligt skämt.

SVT:s ursäkt efter förvirringen

Men SVT säger att de rösterna som läggs efter de tre första rösterna helt inte räknas.

– Nej, man får inga nya röster genom att göra så. De (som hanterar appen) har koll på det där. Man får tre röster och sen får man inga mer oavsett hur många gånger man laddar ner appen och installerar den igen, säger Maria Fornemo, PR-ansvarig på SVT kommunikation.

Kan du verkligen garantera det? 

– Ja, det blir inget konstigt med röstningssiffrorna genom att göra så, det vet jag.

Något som Thomas Strindberg, utvecklingsansvarig på SVT och som jobbar med appen "Duo", även han lovar.

– Det är inget tjall med rösterna, det kan jag garantera. De extra rösterna efter de första tre räknas inte, säger han.

Men han erkänner att det faktum att folk tror att de räknas är ett problem. Därför ber han om ursäkt för förvirringen som uppstått.

– Det här måste vi ta lärdom av, så till nästa gång får vi se till att meddela folk genom appen att de extra rösterna inte räknas med.

– Det är inte bra att folk trodde det. Det är väldigt klantigt av oss och det får vi bli bättre på .


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.