Pelle Nyström. Foto: Carl-Johan Söder.
Pelle Nyström. Foto: Carl-Johan Söder.

SVT-profilen om mötet med Dahlby under OS

Publicerad

Hans unika berättarröst har letat sig in i många svenska tv-tittares hjärtan.

Men den har även imiterats och hånats.

I en lång intervju med SportExpressen.se berättar SVT Sports profil Pelle Nyström om rösten, den klassiska OS-intervjun med Håkan Dahlby - och om tiden i fängelse.

– Det är en erfarenhet, men speciellt kul var det inte, säger han.

Det är torsdagskväll, klockan är 22.07 och Sportnytt är i full gång.

Då dyker han plötsligt upp.

Mannen med den magiska rösten.

Pelle Nyström har varit en av SVT Sports stora profiler under lång tid.

Många känner igen namnet - ännu fler känner igen hans unika berättarteknik.

– Jag har försökt att vara den jag är. Jag tycker att det är roligt att göra reportage och träffa människor. Och låta dem vara huvudpersoner, säger han i en intervju med SportExpressen.se.

Var på väg att hoppa av

Pelle Nyström föddes i Holmsund utanför Umeå.

När han var 30 år gammal kom han in på Journalisthögskolan och efter en tid på Borås Tidning fick han praktikplats på Radio- och Tv-sporten i Göteborg.

Där kunde tv-karriären ha tagit slut.

– Jag tyckte att det var ganska jobbigt. Jag fick inte göra speciellt mycket och var på väg att byta praktikplats eftersom att det inte gav något. Men så var alla på redaktionen borta en dag och telefonen ringde. Det handlade om ett bråk i samband med Dan Corneliussons övergång så de skickade i väg mig på vinst och förlust. Skulle jag inte ha fått det uppdraget tror jag inte att jag hade fortsatt, säger han.

"Jag har fått skit"

Men fortsatte gjorde han.

I dag har Pelle Nyströms reportage och berättarteknik satt djupa avtryck hos de svenska tv-tittarna - på gott och ont.

– Jag har fått mycket skit också, säger han.

På vilket sätt?

– Jag har inte lyssnat på det själv, men jag vet att det var något komikerprogram som skojade om mig. Men man kan väl kanske känna sig smickrad över att de härmar sättet som jag berättar på, det handlar om tycke och smak. Jag tycker att tv-sporten har varit fantastisk att jobba på när det gäller just det. Det har varit tillåtet att vara den man är. Nu för tiden kan jag tycka att det blir lite väl strömlinjeformat, alla pratar likadant och berättar på samma sätt.

Hyllar Ejeborgs imitation

När folk imiterar dig - tar du åt dig också eller blir du bara smickrad?

– Smicker kanske man ändå inte tar det som, men då vet man i alla fall att det är någon som har lyssnat. Det man har gjort har inte gått spårlöst förbi.

Du vet förstås att din kollega Johan Ejeborg imiterar dig?

– Jo, jag vet.

Är det en bra imitation?

– Han har en otrolig begåvning när det gäller imitationer. Han är helt fantastisk. Det hade varit en sak om han hade gått bakom min rygg, men nu gör han det när jag är med också och då upplever jag det som att det är gjort med värme.

Har du någon förebild när det gäller sättet att berätta?

– Det finns flera. Men Göran Zachrisson var den stora när jag började på tv. Jag har inte försökt härma honom, men nyfikenheten som han fortfarande har är spännande. Han var den som verkligen försökte göra de där genomarbetade reportagen som alltid har varit SVT:s styrka.

"Trodde det var riktat till mig"

I somras bevakade Pelle Nyström OS i London.

Han stod då för spelens mest klassiska intervju när han pratade med Håkan Dahlby efter att skytten tagit OS-silver.

På Nyströms fråga om vad Dahlby ville säga till alla som hade tvivlat på honom svarade han "fuck you!" och visade fingret i kameran.

– Han är drömmen för en journalist och mardrömmen för en landslagsledning. Man vet inte vad som kommer ur hans mun. Jag trodde att det var riktat till mig, men det var det ju inte.

Du trodde att det var till dig?

– Jaja. I en sådan situation vet man inte om man ska fortsätta eller tacka för sig och gå därifrån. Men jag märkte rätt så snabbt att det inte fanns några "hard feelings". Jag tycker att det är underbart med människor som vågar vara spontana.

Du vill ha fler som skriker "fuck you!" i direktsändning?

– Haha, det vet jag inte. Men det är skönt med folk som är spontana.

"Jag skiter i det"

Spontanitet är ett substantiv som även passar in på Pelle Nyström.

Han gillar inte att ha nedskrivna frågor inför reportage utan lägger i stället fokus på att lyssna och följa upp.

Ofta har han haft nytta av sin spontanitet - men vid ett tillfälle fick den allvarliga konsekvenser.

Pelle Nyström vikarierade på SVT i Örebro när han plötsligt fick en kallelse till repmöte. Nyström ville inte riskera sin framtid på jobbet och begärde därför uppskov.

Han fick dock avslag och skulle tvingas in på repmånad.

Men Nyström vägrade.

– Jag tänkte "jag skiter i det", så jag åkte till Karlsborg och sa att jag inte ville göra det. Sedan åkte jag hem och fortsatte att jobba. En tid senare fick jag plötsligt ett brev som sa att jag var kallad till rättegång, säger han.

"Blev chockad"

Först friades tv-profilen, men ett halvår senare blev det ny rättegång.

Då dömdes Nyström till två veckors fängelse.

– Jag blev alldeles chockad. Det är en erfarenhet, men speciellt kul var det inte.

Men jag antar att du inte satt med några mördare eller så?

– Nej, nej. De flesta som satt där var dömda för misshandel där de bara hade försvarat sig själva eller så var det rattfyllerister och ekobrottslingar. Så det var inga våldsverkare. Men det skulle vara stängt klockan 23 och satt man och tittade på tv och programmet var slut 23.15 så släcktes bara tv:n vid 23. Som sagt var det en erfarenhet, men jag vill inte göra om det.

"Viktigt att ha en egen stil"

Nu lägger han i stället all kraft på att göra fängslande reportage.

Oavsett om det gäller skytte, handboll eller ishockey så ger han allt i varje jobb. Med en röst som berör.

– Det är viktigt att ha en egen stil, den ska vara egen. Men jag har inte försökt att hitta en egen stil, det har varit naturligt från början, säger Pelle Nyström.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag