Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT-profilen: "Kalla det för vad det är"

Peder Fredricson.
Foto: OLLE SPORRONG
Sarah Sjöström.
Foto: OLLE SPORRONG
Jacob Hård.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Peder Fredricson tog hem svenska folkets kärlek när han vann Jerringpriset för andra året i följd.

Då möttes han av en mindre kritikstorm på sociala medier.

"Dags att lägga ner Jerringpriset? Eller så är det jag som inte får ihop logiken", skriver Viasats fotbollsexpert Martin Åslund på Twitter. 

Även tvåan Sarah Sjöström menade att hennes fjolår var svårslaget.

– Det är svårt att slå mitt 2017, det måste jag ändå erkänna, säger hon till SportExpressen.

Jerringpriset stod återigen mellan två stora favoriter: Simmaren Sarah Sjöström och hästhopparen Peder Fredricson.

Och som avslutning på kvällen förkunnades att Peder Fredricson fått det ultimata bevisat på svenska folkets kärlek: Jerringpriset, efter att ha fått 38% av rösterna mot Sarah Sjöströms 30%.

– Tack! Får börja med att tacka mamma för att du hämtade mig ur skogen. Jag lovar den var väldigt stor. Att som sportsman få delta i ett mästerskap på hemmaplan tror jag är alla deltagares dröm, sade Peder Fredricson i sitt segertal.

Tvåan Sarah Sjöström var dock inte särskilt missnöjd.

– Jag har ju vunnit Jerringpriset två gånger tidigare. Man kan inte varje år, men jag har varit med där i toppen många år nu. Det är kul, man känner att man har ett stort stöd, säger hon till SportExpressen.

Det talades om röstkupp och så vidare, vad säger du om det?

– Nej, men det är väl som det är. Att de har många fans och det är jättebra, det är meningen med Jerringpriset. Att fansen ska rösta på sina favoriter.

Sarah Sjöström säger att hon är imponerad av Peder Fredricsons prestation när han knep EM-guld med hästen "All in" i somras.

– Jag får vinna några fler VM-guld, haha. Nej, men det han gjorde var jättehäftigt. Men det är ändå svårt att slå mitt 2017 alltså. Det måste jag erkänna.

Vad krävs för att du ska vinna 2018?

– Oj. Då kanske jag är här och delar ut priser i stället, då är det svårt att vara nominerad. Det kommer ju ett vinter-OS här snart, då blir det lite annat.

Starka reaktioner efter Jerringpriset

I sociala medier är folk inte sena med att vädra sitt missnöje över segraren Peder Fredricson.

"Dags att lägga ner Jerringpriset? Eller så är det jag som inte får ihop logiken", skriver Viasats fotbollsexpert Martin Åslund på Twitter.

https://twitter.com/MartinAslund/status/953016090505904128

SVT Sports reporter Ola Bränholm riktar kritik mot hur Jerringpriset är uppbyggt.

"Om det inte räcker att vara Europas främsta kvinnliga idrottare (oavsett sport)... Då kanske det är dags att stryka ”Årets prestation” ur Jerringprisets statuter, och bara kalla det ”folkets pris” (som norska modellen)? Därmed inte sagt att Peders prestation inte var världsklass.", skriver han.

https://twitter.com/svtBranholm/status/953017318359085056

Men en som hyllar pristagaren är Discoverys sportankare Jessica Almenäs.

"Bring it on haters!", skriver hon på Twitter följt av hashtagen "#hejapeder".

https://twitter.com/JessicaAlmenas/status/953016085137317888

Mikaela Laurén: "Sarahs prestation var bättre"

Boxaren Mikaela Laurén tyckte att Sarah Sjöström var den värdiga vinnaren.

– Det måste betyda någonting om man vinner två år i rad. Då har man folkets röster och han gjorde en otroligt bra prestation, så all heder till honom. Jätteglad för hans skull, men jag tycker fortfarande att Sarahs prestation var bättre. Så många VM-guld och världsrekord, det går inte att slå. Hon är Sveriges bästa idrottare. Outstanding. Det är min röst, säger hon till SportExpressen.

Skicrossåkaren Sandra Näslund, ett av Sveriges största medaljhopp inför OS, gratulerade Peder Fredricson.

– Det är häftigt gjort, en bra prestation helt klart. Många som röstar, det är kul, säger hon.

Mångårige sportkommentatorn Robert Perlskog, numera på Viasat, tycker att Sarah Sjöström borde ha vunnit – och att hela Jerringpriset borde läggas ner.

https://twitter.com/robertperlskog/status/953039342234210304

Jacob Hård: "Kalla det för det som det är"

SVT-kommentatorn Jacob Hård tycker att man ska göra om Jerringpriset.

– Han (Peder) gör åter den populäraste idrottsprestationen, det är det jag tycker man ska kalla priset för. Det är det som det är, säger Jacob Hård till Aftonbladet. 

– Jag tycker att man ska kalla det för det som det är. Ett pris till den populäraste, eller av folket mest älskade prestation – inte den bästa. Och den har han ju utan tvekan gjort.


LÄS MER: Här är alla vinnare på Idrottsgalan 2018. 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.