SVT-profilen Jonas Kruse ska opereras för tumör i näsan

Jonas Kruse.
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Jonas Kruse kör för Team Nybe
Foto: Robin Sörensen

Jonas Kruse besvärades av näsblod i flera månader. 

När han gick till läkaren upptäcktes en tumörutväxt i näsan – och nu ska SVT-profilen opereras. 

– Läkarna är positiva till att när vi skurit bort det här kan det vara bra sedan, säger Kruse. 

Den 56-årige värmlänningen är ett välbekant ansikte för den svenska motorsportpubliken. Under sin karriär som rallyförare blev Jonas Kruse svensk och norsk mästare, och har även erfarenhet från både EM och VM. 

De senaste åren har Kruse främst gjort sig känd som uppskattad expert i SVT, dels som kommentator – men också med med inslag som ”Kruse kruisar” under kanalens sändningar från SM-veckan. 

Kruse är fortfarande aktiv som förare i Team Nybe, som under torsdagen meddelade att SVT-experten missar nästa veckas SM-rallytävlingar i Fagersta. Kruse ska nämligen operera bort en tumörutväxt i näsan. 

– Jag har en längre tid gått med med rinnande näsa och näsblod. Till slut tröttnade jag på det. Det kunde komma närsomhelst, precis innan sändning till exempel. Då gick jag till läkaren och sedan gick det väldigt fort, för då såg de den här lilla utväxten i näsan. Och de tog tag i det direkt på ett fantastiskt sätt.

Hur var det att få det beskedet?

– Det inte är roligt. Det blir massa tankar i huvudet direkt. Men samtidigt som jag fick det negativa beskedet fick jag omgående flera positiva besked. Det var bara ett förstadium, de vet inte om det ens är cancer och det satt bara i den här utväxten. Läkarna är positiva till att när vi skurit bort den här kan det vara bra sedan. 

Jonas Kruse ska operera bort tumör

Kruse uppskattar att han till och från drabbades av näsblod under sex månader innan han valde att gå till en läkare. Rallyprofilen uppmanar alla som upplever något misstänkt symtom att söka vård i tid. 

– Det är aldrig bra att gå med sådana saker. Jag har haft tur med mycket, läkarna sa att det var bra att jag gick dit i tid. Troligtvis behöver de inte ens skära upp sidan på nästan för att gå in. 

Kruse kommer anlända till Universitetssjukhuset i Örebro nästa onsdag, för att opereras på torsdagen och därefter lämna sjukhuset på fredagen. 

– Det är nog ett relativt enkelt ingrepp i den här världen, säger Kruse. 

Han skrattar till: 

– Läkarna sa ”det här är ganska lugnt för oss, den sitter hela fem millimeter från ögat och hjärnan”. 

Kruse hyllar sjukvården i Örebro

Kruse kommenterar helgens tävlingar från finska rallyt för SVT som planerat, men kommer alltså stå över att själv sätta sig bakom ratten i Fagersta nästa helg. 

– Sådana saker blir som alla förstår inte så viktigt i sådana här sammanhang. 

– Men jag räknar med att kunna jobba igen veckan efter. 

Jonas Kruse hyllar bemötandet han fått under sina besök på USÖ. 

– Man känner sig glad över svensk sjukvård faktiskt. Läkaren där gjorde ett väldigt bra intryck på mig. Min dotter var med mig och hon sa också ”vilken fantastisk läkare”. Och det är han som ska göra operationen också, så det känns väldigt bra. 

TV: Ericssons ord efter Indy-car

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.