SVT-profilen Jan Svanlund är död

Publicerad
Uppdaterad
SVT Sports legendariske medarbetare Jan Svanlund har avlidit, 69 år gammal.
Han avled efter en kort tids sjukdom.
- Han hade ett journalistiskt öga som var väldigt träffsäkert. Han är en del av vår historia, säger SVT Sports chef Per Yng.
Jan Svanlund kom till SVT 1966 och blev snabbt en av kanalens allra största profiler.
Under sin långa tid på företaget hann han med att synas i alla möjliga roller.
Bland annat har han varit redigerare, producent, reporter, programledare och kommentator.
Sporterna som kanske gjorde honom mest känd var motorsport och ridsport.
– Jannes storhet var att han var otroligt bra på sina fackområden, men samtidigt hade han ett väldigt sinne för detaljer. Han hade liksom stort som smått, säger Per Yng, SVT:s sportchef.
– Han hade ett journalistiskt öga som var väldigt träffsäkert. Ja, han är en del av vår historia.

Gick i pension 2006

Jan Svanlund gick i pension 2006, men har ändå fortsatt sitt arbete på SVT.
På senare år har han framför allt synts till i ridsportsammanhang där han både kommenterat och varit reporter.
Under söndagen skulle han ha kommenterat hoppningens världscupavslutning.
– Ja, det skulle han. Han var lika bra på senare tid som tidigare. Han var bra hela vägen, säger Per Yng.
Vad minns du bäst från Jan Svanlund?
– Jag kommer ihåg hans tidiga intervjuer med Björn Borg och Ingemar Stenmark. Men även de små, fantastiska reportagen som ett om raggsocksbandy i Lilla Sportspegeln.
Det var just den blandningen som gjorde honom stor, säger Per Yng.

Minnesinslag i kväll

På lördagskvällen kommer ett minnesinslag i SVT:s Sportnytt att tillägnas Jan Svanlund.
– Det är en mycket stor profil. Han kom fram just under den tid som tv-sporten växte fram. Han är ett av de stora namnen, säger Per Yng.
Jan Svanlund avled natten till lördagen och blev 69 år gammal.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag