Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT-profilen byter kanal till TV4

Foto: Christian Örnberg
10 frågor... till Katarina Hultling som är TV4-sportens nya curlingkommentator under helgens sändningar från EM i Ryssland.

FAKTA

Namn: Katarina Hultling
Ålder: 57
Bor: Åkersberga
Kommentatorshistoria: Har kommenterat sju OS från 1994 och framåt, alla vinter-OS sedan Lillehammer plus sommarolympiaderna i Atlanta och Sydney.
Aktuell: Är TV4-sportens nya curlingkommentator under EM-avslutningen i Moskva i helgen. Finalerna med Sveriges damer och herrar visas i morgon bitti i Sjuan.

Hur känns det inför uppdraget?
– Det blir roligt. Det är inte så att det regnar vare sig curlingevenemang eller tillfällen då curling visas i svensk tv så det är kul att de ville ha mig.
Du är starkt förknippad med SVT, hur känns det att byta kanal?
– Det klart att jag är starkt förknippad med SVT men jag också väldigt starkt förknippad med curling. Folk förstår att rättigheter vandrar hit och dit och jag lutar mig mot att jag är så förknippad med sporten.
Hur känner du din bisittare Eva Lund sedan tidigare?
– Vi kommenterade tillsammans under SM-veckan när några matcher visades i SVT. Men utöver det känner jag henne som en tidigare spelare som jag följt på nära håll under hela hennes karriär.
Vad tror du om Sveriges chanser i finalerna?
– Det ser jättebra ut, de är två urstarka lag. Framförallt tjejerna skulle jag kunna lägga en peng på.
Du är som du säger själv säger strakt förknippad med curling och du har utövat sporten på elitnivå, är det också favoritsporten att kommentera?
– Det klart att mitt hjärta klappar extra starkt för curling eftersom jag själv har varit aktiv. Jag kan enkelt solidarisera mig med och känna med spelarna när jag ser dem på isen, både i med- och motgång.
Är det en svår sport att kommentera?
– Det är både svårt och lätt. Eftersom sporten visas så sällan i tv, och folk kan så lite om den, så får man börja om från början varje gång. Det är inte svårt för mig att förklara grunderna eftersom jag kan dem, men samtidigt är det svårt att till exempel under ett OS även försöka ge dem som kan någonting.
Har du något favoritminne som sportkommentator?
– Nu för tiden när jag träffar folk nämner de ofta min kommentar "Jag tror jag smäller av", som jag fällde när Kanadas skipper missade sin sista sten så att lag Anette Norberg vann sitt andra raka OS-guld i Vancouver. Men rent sportsligt har båda de OS-gulden varit höjdpunkter.
Har du något drömscenario du skulle vilja kommentera?
– jag skulle gärna kommentera de svenska herrarna lag Niklas Edin i en stor mästerskapsfinal, och det blir ju faktiskt verklighet redan i morgon.
Hur förbereder du dig när du ska kommentera ett evenemang?
– Jag brukar titta igenom sådant jag sparat tidigare. Det handlar om att hitta rytmen och samspelet med experten. Som jag sa är det långt mellan gångerna när curling visas i tv.
Finns det några andra svårigheter?
– Det märkligaste den här gången blir ju att jag måste lära mig att säga "vi är strax tillbaka", haha.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.