Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT-profilen Bosse Hansson svårt sjuk

Foto: Foto Gunnar Seijbold
Foto: Magnus Laupa

Den förre SVT-profilen Bosse Hansson har kämpat mot sin kroniska lungsjukdom i över trettio år. Nu har tillståndet försämrats för den folkkäre profilen.

– Det är kaos för närvarande, jag är så dålig, säger Hansson.

När Bosse Hansson gick i pension hade han samlat på sig 50 års erfarenhet. Tillsammans med Arne Hegerfors förkroppsligade han sportsändningarna i SVT för flera generationer tittare.

Sedan dess har Hansson hållit en låg profil och helt lämnat tv:s rampljus.

 

LÄS MER: Så lever TV-profilerna i dag

 

I dag lever den förre tv-profilen ett stilla liv som pensionär samtidigt som han kämpar med hälsan. Den kroniska lungsjukdomen som han har dragits med de senaste trettio åren har förvärrats och när SportExpressen ringer upp Hansson är han tydligt märkt av sin lungsjukdom.

– Det är kaos för närvarande, jag är så dålig på grund av den här sjukdomen jag har. Den har förvärrats så kraftigt. Nu går det brant neråt, säger Hansson.

– Jag mår inte bra, varken psykiskt eller fysiskt.

Hur ser din pensionärstillvaro ut?

– Jag håller på en massa gamla hobbies som jag har kunnat ta upp efter pensionen. Det är frimärkssamling, klassisk musik, och annat. Jag hjälper folk med träning också.

Men Hansson har tvingats att lägga ner flera fritidsintressen på grund av sin hälsa. Han orkar helt enkelt inte längre - hostattackerna avlöser varandra i för snabb takt.

"Saknar gamla kolleger kolossalt"

Har du kontakt med några av dina gamla SVT-kolleger?

– Det finns inte så många att ha kontakt med. De flesta är ju döda, och det bidrar inte till någon större livsglädje. Man saknar sina gamla kolleger kolossalt. Det är ju bara Arne och jag kvar, och han är inte heller speciellt bra vad jag förstår. Jag skulle ta kontakt med honom, men det har jag inte orkat.

Hur mycket sport kollar du numera?

– Jag tittar på väldigt mycket fotboll. Mycket internationellt. Jag har fattat ett intresse för konstiga utländska lag där svenskar spelar.

Räknas Manchester United till den kategorin?

– Det blev ju det nu, med Zlatan. Annars har inte Manchester United varit mitt favoritlag på något sätt. Jag har inte tilltalats av deras stöddighet, så då har jag i stället hejat på City. Men från början var Tottenham mitt favoritlag. Det har varit bedrövliga år, det är ett lag som aldrig mer kommer att vinna något stort. Det ligger i väggarna på något vis. De ligger tvåa nu och de kommer väl inte bli mer än så, antagligen.

"De följer med för dåligt"

Veteranen har alltså haft gott om tillfällen att spana in den nya generationen kommentatorer. Han säger att vissa "är ganska hyfsade", men stör sig på några generella fenomen i branschen.

– De följer med för dåligt. Dels kommentatorerna, men ännu mer experterna. De sitter och småpratar sinsemellan och när det händer något säger de: "Oj, vad var det?". Och experterna kommer med teser i början av matchen, och så går resten av matchen ut på att de ska bevisa den här tesen. Sedan säger vissa bara det som alla precis har sett. Det är för mycket tjat om detaljer som inte är väsentliga.

Men det blir mest fotboll du kollar på alltså?

– OS har jag nästan tappat intresse för. Det är så mycket fusk och elände. All doping. Det är så tröttsamt. Det är inte alls roligt.

"Har alltid sett framåt"

Men det var ju mycket doping på 70- och 80-talet också?

– Jo, men då upptäckte man det och det blev en sorts uppdelning. I dag vet man ingenting om någon, förutom att de allra flesta av de bästa troligen har förbättrat sig på konstgjort vis.

Om vi återvänder till din karriär i tv. Hur ofta tänker du tillbaka på den?

– Det är inte ofta. Jag har alltid sett framåt, aldrig bakåt. Man gjorde ett jobb och sedan kom man hem och då var det dags för nästa. Och det har jag fortsatt med.

Hur känner du inför ditt arv, alltså som yrkesman?

– Jag tänker inte på det viset. Jag kommer att lämna efter mig ganska många prylar och statistik. Men det är på ett mer personligt plan.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.