Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemligheten med Borg: ”Inte avslöjat förrän nu”

Senaste nyheterna och bästa snackisarna från ”Sportklubben”.
Staffan Lindeborg. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Staffan Lindeborg med sin nya bok. Foto: ANNA FRIBERG
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Phi Phi islands i Thailand.Foto: SHUTTERSTOCK

JÖNKÖPING. Ett foto på honom själv och Björn Borg var avgörande.

Och nu berättar Staffan Lindeborg, 69, om hemligheten med tennislegendaren.

– Vi hade en deal som jag inte har avslöjat förrän nu, säger SVT-profilen som också berättar om nya boken, hur han hittade kärleken igen och varför han inte vill sluta jobba.

Precis som profiler som Fredrik Belfrage, Ingvar Oldsberg, Arne Hegerfors och många fler värvades Staffan Lindeborg till tv av Lars-Gunnar Björklund.

1979 klev han in på SVT-redaktionen i Göteborg för första gången.

– Då var det både radio, tv och Tipsextra som gällde, redaktionen var stor och betydande. Det var en fantastisk skola, man fick lära sig allt, säger Staffan Lindeborg som nu summerar sin 50 år långa tv-karriär i en bok. 

– Jag har länge känt att jag har velat dela med mig av allt det jag har upplevt genom mitt yrke. 

Men det var när Lindeborg flyttade från vilan i småländska Hestra för två år sedan som han hittade två bilder i sitt stora arkiv som han glömt att han hade. 

En på honom och Björn Borg och en tillsammans med Ronnie Peterson. 

– Det var då, när jag hittade de där bilderna, som jag bestämde mig för att skriva boken. 

Staffan Lindeborg släpper bok

Det hela har nu resulterat i boken ”Staffan Lindeborg – 50 år i public service”, där det, förutom Lindeborgs egna ord, förekommer ett antal gästskribenter från idrottsvärlden. Däribland Lindeborgs mångårige vapendragare i fotbollssammanhang Glenn Strömberg, som bland annat berättar om en incident under fotbolls-VM 2002. 

Omslaget till ”Staffan Lindeborg – 50 år i public service” som släpps på Isaberg förlag i dag.

De båda flög mycket mellan Japan och Sydkorea under det mästerskapet och vid ett tillfälle var Strömberg och och Lindeborg om en dramatisk landning. 

”Hela planet skakar och folk skriker. Det är riktigt jobbigt i ett par minuter. Dom får inte upp planet, det är tungt lastat och det bankar och slår. Till slut lyckas dom och alla andas ut”, skriver Strömberg i boken. 

Staffan Lindeborg upplevde dock situationen på ett annat sätt. 

– Jag har alltid haft lätt för att sova på flyg och gjorde så den gången också. Jag märkte aldrig något av dramat, men Glenn var minst sagt kallsvettig när vi hade landat och jag insåg att folk var jätteskärrade omkring mig. 

Dealen med Björn Borg 

1974 var Staffan Lindeborg på plats i Houston, Texas, för att följa en då 17-årig Björn Borg under den pågående tennisturneringen. Men mycket kom att handla om huruvida Borg skulle flytta till USA eller fortsätta sin karriär i Sverige. 

– Björn Borg hade fått ett lukrativt erbjudande och övervägde att flytta till USA. Piratligan WTT hade startat med Texasmiljardären Lamar Hunt som finansiär. En räddningsaktion hade satts i gång. Hemma i Sverige var bland annat Peter Wallenberg och Mats Hasselquist initiativtagare. Lennart Bergelin skickades över tillsammans med SAS PR-chef Olle Nyman, berättar Staffan Lindeborg. 

Björn Borg skulle meddela sitt beslut efter turneringens slut, men valde att skjuta på presskonferensen en vecka. 

Något som ställde till det för Staffan Lindeborg som skulle flyga hem till Sverige efter finalen. 

– Det var då jag och Björn Borg kom överens om en hemlig deal. Vi spelade in två olika tv-inslag, ett där han berättade att han valt att stanna i Sverige – och ett där han valt att flytta till USA. Björn litade på mig och jag på honom, överenskommelsen var att inget skulle sändas innan han bestämt sig. Och så blev det.

Borg bestämde sig för att nobba erbjudandet från USA och blev kvar i Sverige, en nyhet som Staffan Lindeborg var först med. 

– Uppgörelsen emellan oss förblev hemlig i alla år, det är först nu jag berättar om den. 

Har du och Björn Borg någon kontakt i dag?

– Inte speciellt mycket. Vi hörs på sms någon gång då och då. 

En comeback kan bli aktuell

VM i simning i december 2018 blev det sista mästerskapet som Staffan Lindeborg kommenterade för SVT-sporten, men Lindeborg, som fyller 70 i januari, är inte förtjust i ordet pensionär. 

– Jag jobbar fortfarande med flera olika projekt och tänker fortsätta att göra det så länge jag tycker det är kul. Att ligga på sofflocket är inte min grej, jag hoppas till och med att det kan bli en comeback i tv framöver. 

Men även om Staffan Lindeborg har många projekt i gång väntar snart en resa till Thailand. Lindeborg och hans sambo Orasa Siwakas, 59, som är född i Thailand, har en lägenhet i Hua Hin dit de åker flera gånger per år. 

– Det är underbart att ha det stället, jag kan verkligen längta dit. 

Några planer på att flytta till Thailand har Staffan Lindeborg dock inte. 

– Nej, jag är född och uppvuxen i Jönköping och trivs fantastiskt bra här. Det var också här som jag och Orasa träffades. Det var fint att hitta kärleken igen efter skilsmässan med min ex-hustru. 

Staffan Lindeborg med sin nya bok. Foto: ANNA FRIBERG

LÄS MER: Det hände på 1970-talet – alla delar från SportExpressens nostalgiserie 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.