Christoffer Edlund Foto: Lennart RehnmanChristoffer Edlund Foto: Lennart Rehnman
Christoffer Edlund Foto: Lennart Rehnman
Svenne Olsson Foto: Niklas LarssonSvenne Olsson Foto: Niklas Larsson
Svenne Olsson Foto: Niklas Larsson

Sveriges trupp till bandy-VM i Ryssland

Publicerad

Den slutgiltiga 18-mannatruppen till årets bandy-VM är presenterad.

Förbundskapten Svenne Olsson satsar på ett ungt anfall, med veteranen Christoffer Edlund som ledare.

– Vi tror stenhårt på dem, säger Olsson.

Den 1-7 februari spelas bandy-VM i ryska Ulyanovsk. Under onsdagens pressträff presenterade Svenne Olsson den trupp som han hoppas ta guld med under sitt första mästerskap som förbundskapten.

– Den här truppen är mer fysisk än den från förra året. Ryssland ligger före oss i det momentet, och vi måste sätta helheten för att ta dem.

De största förändringarna har gjorts i anfallet. Inte minst Erik Pettersson, 20, har höga förväntningar på sig. Tillsammans med Simon Jansson, 24, och Joakim Andersson, 23, som båda gör VM-debut i Ulyanovsk, utgör han ett ungt och något orutinerat anfall. Med dem finns veteranen Christoffer Edlund, 29.

– Jag förväntar mig jättemycket av Pettersson. Han är född -95 men det är ändå inte hans första VM. Han besitter mycket kraft, fysik och ett starkt skott.

– Men de är kvalificerade och duktiga anfallare allihop det är därför de är med. Vi tror stenhårt på dem, annars hade vi inte tagit ut dem.

Finns det inga faror med ett så pass ungt och förhållandevis orutinerat anfall?

– Det är klart man kan se det från båda håll. De är lite orutinerade, ja. Men å andra sidan kommer de in i mästerskapet med nya ögon och tar varje minut de får. De är redo att offra en arm för det här.

Och ledarrollen i anfallet. Finns det tid och utrymme för Edlund att ta den?

– Ja, han är 29 år och i sin bästa tid. Han är kanske världens bästa anfallare just nu så vi hoppas att han tar den rollen. Det skulle passa honom utmärkt.

Men det har inte funnits tid och förutsättningar för mycket förberedelser inför mästerskapet. En landskamp har Olsson fått på sig, och snart är det dags.

– Det är klart att det har varit ett svårt jobb. Men vi samlas den 27 januari i Uppsala och får två dagar av träning och snack med truppen. Sedan reser vi på fredagen och tränar två dagar i Ulyanovsk innan det smäller på måndag.

Mycket handlar om Sveriges rivalitet med just Ryssland inför mästerskapet i Ulyanovsk. De senaste tre åren har Ryssland tagit guld genom att slå svenskarna i finalen. Sist Sverige vann VM-guld var 2012 - mot Ryssland.

Länderna möts först under gruppspelet. Men många förväntar sig att det även blir ett möte i finalen, igen.

– Det är en enorm gladiatorkamp utan tvekan. Men vi går för guld, punkt slut. Oavsett vilka det är vi ska slå för att ta det, säger Olsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag