Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sveriges plan – för att få olympiska spelen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Darryl Dyck

Det blev ingen ansökan om vinter-OS i Sverige 2022.

SOK ger inte upp: 2026 ska is- och snöeliten till Stockholm och Åre – med politikernas stöd.

– Vi hoppas ha en grupp på plats redan under hösten, säger ordföranden Stefan Lindeberg.

Sveriges olympiska kommitté, SOK, försöker igen. Målet är ett OS i Stockholm och Åre 2026.

Erfarenheterna från det strandade försöket att få spelen om sju år har inte lett till uppgivenhet – snarare till nyvunnen optimism.

– Vi blev stoppade i steget förra gången. Vi hade inte ett tillräckligt starkt underlag för att få stämningarna att svänga efter diskussionerna runt Sotji. Nu märker vi att intresset bland beslutsfattare och politiker växer, säger Stefan Lindeberg efter SOK:s årsmöte i Stockholm.

Skulle bli en hävstång

SOK-basen menar att de internationella signalerna om en utveckling mot billigare och mer hållbara spel verkar i svensk favör. Dessutom tror Lindeberg att den senaste tidens rapporter om idrottens ställning i det svenska samhället fått politikerna att på allvar överväga frågan.

– Hela paketet går i vår riktning. Vi vill sätta exempel och visa en ny väg. Samtidigt sviktar idrotten i Sverige. Ett OS skulle kunna ge ny energi och locka unga. Arrangemanget skulle bli en hävstång, säger han.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.