Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Foppas ilska: ”Det är dålig respekt”

Peter Forsberg intervjuas efter OS-beskedet
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: LAURENT GILLIERON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Peter Forsberg.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

LAUSANNE/STOCKHOLM. Det kan bli de sista timmarna på plats i Lausanne som avgör om IOK låter sig övertygas av den svenska OS-kampanjen.

Men hockeyikonen Peter Forsberg var inte helt nöjd med engagemanget från vissa IOK-delegater under Sveriges tekniska presentation.

– Jag tycker det är lite dålig respekt, säger Forsberg. 

OS gick till Italien.

Vägen fram till den svenska OS-ansökan har inte varit enkel. 

Den 4 oktober förra året meddelade IOK att Sverige var en av tre återstående kandidater – men ett definitivt besked dröjde eftersom man saknade politiskt stöd. 11 januari i år – samma dag som ansökan skulle lämnas in – gav Stockholms stad tummen upp till att låta mästerskapet arrangeras i staden. Senare har regeringen också meddelat att man kan tänka sig att ta en del av säkerhetskostnaderna. 

Så jobbade Sverige under sista timmarna

Men den svenska OS-kampanjen har brottats med mer än det politiska stödet. IOK har höjt frågor om budgeten, vilken därefter korrigerades en vecka innan måndagkvällens slutgiltiga omröstning i Lausanne. 

Det senaste dygnets lobbyarbete, bland kungligheter, tidigare OS-hjältar och idrottspampar, väntas bli avgörande för vilken kandidatur IOK-ledmöterna slutligen lägger sina röster på. 

Sverige höll sin tekniska presentation inför IOK:s delegater på måndagsmorgonen. Hockeyikonen Peter Forsberg var inte nöjd med allt han såg under presentationen.

– Det var fyra av delegaterna som satt och sov under hela presentationen. Det är otroligt att man inte kan hålla sig vaken. Det är omröstning vart fjärde år om vinter-OS och vår presentation tog runt 30 minuter. Man undrar ju hur dom kommer att rösta och viken information som nått fram?, sa han tidigare under dagen till SVT.

”De har en otroligt stort betydelse”

Peter Forsberg var nöjd med den presentation som Sverige gjorde, men kände att han var besviken på de fyra ledamöter som ”satt med stängda ögon under ett längre tag” 

- De kanske hade all information sedan innan, men jag tycker det är lite dålig respekt. Det är inte så ofta man röstar. 

Sverige förlorade omröstningen – OS går till Italien

Se bilderna från Lausanne

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.