Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅNFoto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
 Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅNFoto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
 Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

Sveriges nya skräll i VM-kvalet i basket

Publicerad

Sveriges basketherrar hade kniven mot strupen i det tuffa bortamötet med Bosnien.

Då stod man för en praktskräll när man vann stort.

88-72 skrevs resultatet till, och Södertäljes Thomas Massamba blev stor hjälte med 20 poäng.

Sverige inledde kvalet till basket-VM med att besegra favorittippade Bosnien på hemmaplan. 

En nödvändig seger för basketherrarna som därefter skulle åka ut i Europa på en tre matcher och åtta dagar lång turné där mycket av kvalet hade kunnat komma att avgöras.

Inför kvällens returmöte med Bosnien hade turnén gått i moll. 69-82 mot Armenien och 59-68 mot Slovakien tvingade in Sverige i ett hörn inför den avslutande matchen på turnén.

Vid vinst hade Sverige placerat sig själva i ett bra läge inför avslutningen, men vid en förlust hade man haft en otroligt tuff resa för att kvalificera sig för VM. 

Ur hörnet kom också de svenska herrarna ut starkt mot Bosnien, och efter halva matchen hade man skaffat sig en åtta poängs ledning på bortaplan. En ledning man höll matchen ut, mycket tack vare Thomas Massambas stora skytte - Södertälje-guarden stannade på 20 poäng och var den blågula frontfiguren i skrällsegern. 

När matchen började lida mot blågul seger kom de bosniska spelarna att öka den fysiska närvaron i matchen och det låg länge en smocka i luften - men Sverige höll sig coola, och gick till slut ifrån till en 16 poängs segermarginal.

Avslutar med två matcher på hemmaplan

En av anledningarna bakom den svenska skrällsegern var att man lyckades med att stänga ned Dzanan Musa totalt. Det bosniska superlöftet spås bli nästa bosniska export till NBA, och har skjutit flest poäng av alla i VM-kvalet. Tack vare en tät markering kom han i kväll dock bara att noteras för tio poäng, och i slutet av matchen var det en frustrerad Musa som satt på bänken med huvudet begravt i sina händer.

Sverige avslutar nu kvalet med att möta Armenien och Slovakien på hemmaplan.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag