Maxim Vylegzhanin, Alexander Legkov och Ilia Chernousov. Foto: / APMaxim Vylegzhanin, Alexander Legkov och Ilia Chernousov. Foto: / AP
Maxim Vylegzhanin, Alexander Legkov och Ilia Chernousov. Foto: / AP
Evgenia Medvedeva. Foto: / AP TT NYHETSBYRÅNEvgenia Medvedeva. Foto: / AP TT NYHETSBYRÅN
Evgenia Medvedeva. Foto: / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅNFoto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
 Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Sveriges krav – porta Ryssland

Publicerad

Alexander Legkov har fått klartecken att tävla i OS 2018.

Samtidigt vägrar Ryssland att lämna ut bevismaterial från dopingskandalen i Sotji.

Nu har 16 olika nationer gått ihop med ett gemensamt krav: IOK måste porta hela Ryssland från OS.

– Det här är helt förkastligt, säger Matt Richardson, chef för Svensk Antidoping.

Ryssland dominerade stort under OS i Sotji 2014 och president Vladimir Putin jublade på läktaren.

Sen kom det stora avslöjandet.

Grigorij Rodtjenkov, chef för antidopingarbetet under OS, klev ut i en intervju med New York Times och berättade hur Ryssland lurat hela världen genom att dopa sina aktiva.

Och fusket hade skett på order från högsta ort. Från Putin och hans närmsta män.

Har vägrat samarbeta

Fyra år senare är utredningen långt ifrån klar.

Professor Richard McLaren har presenterat en rapport, på uppdrag av världens antidopingbyrå (Wada), men bevisen där är inte tillräckliga för att stänga av enskilda aktiva.

Precis som SportExpressen kunde berätta i förra veckan har längdstjärnan Alexander Legkov till exempel fått klartecken att tävla i OS 2018. Hans tillfälliga avstängning hävs den 31 oktober, om det inte kommit fram några nya bevis innan dess.

Internationella olympiska kommittén (IOK) har meddelat att de ska presentera hela sin utredning, ledd av Denis Oswald, under oktober månad – men frågan är om det verlkigen blir så.

Ryssland har nämligen vägrat att samarbeta.

– Ja, så är det. De har inte lämnat ut bevismaterialen som begärts och det är väldigt allvarligt, säger Matt Richardson.

Stormöte i Denver

Han leder Sveriges kamp mot dopingen och är just nu på plats i Denver, USA, för ett stormöte tillsammans med världens övriga antidopingkommittéer.

Där har 16 olika nationer också gått ihop med ett gemensamt krav riktat mot IOK.

Ryssland måste portas från OS i Pyeongchang, som börjar i februari.

– Vi står bakom det kravet, säger Matt Richardson.

– Så här är det: Utfallet av att Ryssland inte släpper bevisen är att de individuella fallen börjar läggas ner, som vi har sett. Och därmed kommer de här idrottsutövarna att kunna tävla i Pyeongchang, trots att de förmodligen var involverade i den här dopingskandalen.

– Om man tänker släppa in Ryssland igen tycker vi att det är helt förkastligt.

Alexander Legkov (i mitten) är en av skidvärldens största stjärnor.Foto: ELVIS PIAZZI / AP

Misslyckats med intervjuer

Matt Richardson berättar att Ryssland har gjort en "nationell utredning" och det är i den som en rad bevis har beslagtagits.

Troligen kommer IOK nu inte att kunna presentera sin utredning i oktober.

– Vi har inte sett ett enda dokument och inte hört någonting om var de är i processen. Vad vi vet har de inte heller lyckats intervjua varken idrottsutövare eller Grigorij Rodtjenkov.

– Och om de inte intervjuar personerna som är inblandade, då lär inte utredningen bli som de förväntat sig.

Att ni agerar just nu, har det något att göra med beskedet om Alexander Legkov?

– Vi har ju börjat inse att vissa individuella idrottsutövare kommer att kunna släppas in igen... och det är okej, så länge som allting har utretts. Det är utredningen som är problemet.

Matt Richardson fortsätter:

– Om man inte får fram bevisen, så att allting kan utredas, då har man inget annat val än att stänga av hela landet. Vi säger inte att någon är skyldig, vi säger bara att det inte går att göra den bedömningen innan vi sett alla bevis.

Stöd från RF och förbundet

Kravet från Matt Richardson och Svensk Antidoping får stöd från både Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet (RF), och Johan Sares som är längdchef på skidförbundet.

– Jag som ordförande står ändå bakom det här beslutet till hundra procent. Dopingen skadar idrotten fruktansvärt mycket, säger Eriksson.

Räknar ni med att det går att få gensvar?

– Det går nog. Det är en väldigt stor fråga och det finns en bred folkopinion kring detta.

Johan Sares:

– Vi har fullt förtroende för att de personer som jobbar med det här inom RF att de har gjort en bra bedömning. Vi förlitar oss på deras kompetens.

Så ni står bakom kravet?

– Ja, vi står bakom kravet.

Vad skulle ett OS utan Ryssland innebära?

– Generellt vill man att de bästa ska medverka på alla mästerskap. Men doping är det något man inte alls vill att idrotten ska förknippas med.

– Det finns ett regelverk som alla måste följa – men är det någon som inte följer det tror jag enda vägen som finns att gå är att tillämpa såna här avstängningar.

Övriga länder som står bakom kravet är: USA, Kanada, Storbritannien, Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Österrike, Frankrike, Holland, Irland, Australien, Nya Zeeland, Japan och Singapore.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag