Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige tar EM-guld i bordtennis – första på över 20 år

Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: NISSE NILSSON / STELLA PICTURES

Svenskt guldjubel på hemmaplan. 

Truls Möregårdh spelade hem Sveriges första guld i lag-EM sedan 2002 när han besegrade Timo Boll.  

Sverige vann finalen med 3-1 i matcher. 

– Det är den bästa dagen i mitt liv, säger Möregårdh till SVT.

Sverige inledde finalen mot storfavoriten Tyskland i rasande tempo. Truls Möregårdh ställdes mot Benedikt Duda i första matchen och vann första set enkelt med 11-4. De två efterföljande seten blev jämnare, men Möregårdh tog matchen i tre raka set.

– Jag jobbade på bra och ville inte förlora den här matchen, säger 21-åringen till SVT.

Därefter ställdes Mattias Falck mot veteranen Timo Boll. Falck inledde urstarkt och gick upp till 2-0 i set och hade därmed ett mycket bra läge att ge Sverige en ledning med 2-0 i matcher.

Då vaknade Boll. 

42-åringen spelade mycket bra bordtennis. Han vände, vann matchen med 3-2 i set och kvitterade finalen till 1-1. 

Därefter var det dags för Kristian Karlsson att möta Kay Stumper. Även den matchen blev en rysare. Det gick hela vägen till fem set. Där var svensken starkast och gav Sverige ledningen med 2-1 i matcher inför en jublande hemmapublik i Malmö.

Svenskt EM-guld i bordtennis

Med andra ord hade Truls Möregårdh chansen att spela hem guldet till Sverige i sin andra match för kvällen, den här gången mot Timo Boll. 

Möregårdh inledde med att vinna två raka set. Då hittade Boll sitt spel och vann både tredje och fjärde set. I fjärde inledde Möregårdh starkt, men när Boll hittade tillbaka till sitt spel tog Sverige timeout och efter den var det bara en spelare kvar på banan. 

Truls Möregårdh spelade hem matchen i femte set och säkrade Sveriges första EM-guld i lag sedan 2002. Det var samma år Truls Möregårdh föddes. 

– Det känns helt sjukt overkligt att det är ett EM-guld. Det är helt galet. Det är så jävla kul. Jag är rörd. Det är det här man jobbar för varje dag, säger han till SVT. 

Möregårdh fortsätter:

– Jag försökte fokusera på matchen så mycket som möjligt. När bollen var över kändes det helt overkligt. Det känns fortfarande overkligt. 

Det svenska EM-guldlaget bestod utöver Truls Möregårdh av Kristian Karlsson, Mattias Falck. Anton Kjellberg och Jon Persson var extraspelare. Förbundskapten var ikonen Jörgen Persson. Han var med i truppen som spelare när Sverige vann 2002.