Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige stängs av efter dopingmissen

Foto: GRAHAM HUGHES / AP CP
Karolinska Universitetssjukhuset.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Foto: JAE C. HONG / AP
Magnus Ericsson.
Foto: Expressen TV
Foto: Expressen TV

Den internationella antidopingorganisationen Wada har stängt av det svenska antidopinglaboratoriet på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. 

Laboratoriet är inte betrott att utföra vissa tester – och därför kommer prover att beslagtas och flyttas till en annan facilitet. 

– Vi har gjort ett misstag när det gäller ett kontrollprov, säger Magnus Ericsson, chef för Dopinglaboratoriet på Karolinska Huddinge. 

Bekräftelsen kom direkt från Wada (The World Anti-Doping Agency). Karolinska universitetssjukhuset har förlorat sin ackreditering för att utföra ett specifikt dopingtest. Det rör sig om tester som utgår från GC/C/IRMS-metoden – en metod som enligt Wada bland annat kan användas till att skilja kroppens eget testosteron från artificiellt injicerat testosteron. Wada hävdar att laboratoriet på Karolinska inte lever upp till ISL-kriterierna, alltså den internationella standarden för laboratorier. 

"Alla prov som kräver GC/C/IRMS-analys kommer att transporteras via en påvisbar kedja av aktörer till ett annat Wada-ackrediterat laboratorium. Det här görs för att säkerställa en fortsatt högkvalitativ analys av prover, vilket också hjälper till att säkerställa idrottarnas förtroende för processen och det generella antidoping-systemet", skriver Wada i ett pressmeddelande.  

Karolinska universitetssjukhuset har dock tillstånd att fortsatt utföra andra typer av dopinganalyser. Wada skriver också att laboratoriet kan få tillbaka sin fullständiga ackreditering om man kan påvisa att förbättringar har ägt rum. 

”Vi har gjort ett misstag”

Magnus Ericsson, chef för Dopinglaboratoriet på Karolinska Huddinge, medger att laboratoriet har brustit i sitt arbete. 

– Vi är väldigt hårt kontrollerade från Wada, det är väldigt viktigt att det är så. I det här fallet har vi gjort ett misstag när det gäller ett kontrollprov.

– Det är viktigt att säga att det inte är några riktiga prover det handlar om, utan det är ett kontrollprov. Wada skickar ut blindprover, ganska många varje år, för att kontrollera att labbet fungerar som det ska. Och på ett enda blindprov har vi gjort ett fel som bryter mot laboratoriestandarden.

– Vi har några saker som ska korrigeras, sen ska vi göra fler tester. Och efter det är vi antagligen tillbaka på banan igen.

”Det är en dålig grej”

Hur lång tid kan det ta?

– Avstängningen är initialt upp till sex månader. Men den kan bli kortare också, beroende på hur vi agerar.

Det här måste ändå vara en tung smäll för er?

– Ja, absolut. Det är aldrig roligt att hamna i media i dåliga ordalag, så det är en dålig grej. Jag har meddelat alla kunder, det var en informationsvända i går.

– Men för labbet är det business as usual, förutom på just den här analysen. Det här är en lågvolymsanalys, vi gör några hundra såna här tester per år, och de proverna skickar vi nu till andra labb.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.