Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige slog Ryssland – EM-platsen är nära

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Anna Tärnhuvud

Sverige besegrade Ryssland med 57-52 i en dramatisk EM-kvalmatch i Täljehallen ikväll.

Nu ska det mycket till för att basketlandslaget ska missa EM i Ungern och Rumänien nästa år. 

– EM-platsen är nästan säkrad, det känns jättekul inför nästa sommar, säger segerhjälten Louice Halvarsson. 

Efter en tuff start med 0-5 i baken växlade Sverige upp. Louice Halvarsson gick ut och dominerade på ett liknande sätt som hon gjorde förra sommaren mot Ryssland i EM. Hon satte poäng framåt och plockade returer bakåt. 

Sverige hämtade upp den ryska ledningen och hade 13-13 efter den första perioden. 

I den andra perioden var skåningen Kalis Loyd fenomenal. Hon var ettrig defensivt och pricksäker offensivt. Loyd gjorde sju poäng i den andra perioden och var en starkt bidragande orsak till att Sverige gick till halvtidsvila med ledning 31-27. 

– Man kände innan att det var spänningar i laget och alla var riktigt taggade, vi gick in och visste att det skulle bli en riktigt tuff match, vi ville ha ett ryck och fick det, säger Halvarsson.  

Halvarsson dominerade

De 1625 åskådarna fick sedan se en dramatisk tredje period där publiken gjorde allt för att klappa fram sitt lag. 

Ryssland gick förbi Sverige i början av den tredje perioden men de svenska damerna kom tillbaka ännu en gång. Louice Halvarsson fick i tolv poäng och fullständigt dominerade inne i Täljehallen. 

Med en period kvar ledde Sverige med 46-45.Danielle Hamilton Carter satte direkt en tvåa, vilket blev starten på ett svenskt ryck. Med tre minuter kvar ledde Sverige med 56-48.

"Skitkul"

Med en minut kvar och 57-50 på resultattavlan ställde sig publiken upp och skrek fram Sverige till en imponerande seger med 57-52.

– Skitkul, men nu måste vi börja koncentrera oss på Holland, säger Halvarsson. 

Nu väntar en avslutande match mot Holland på söndag. Vinst även där och Sverige är klara för EM i Ungern och Rumänien nästa sommar. Vid förlust kan Sverige fortfarande gå vidare som en av de fem bästa grupptvåorna.

Louice Halvarsson blev Sveriges främste skytt med 22 poäng. 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.