Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige kan skicka in ny OS-ansökan

Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

Sverige kan skicka in en ny OS-ansökan.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) kommer att utreda möjligheten att arrangera vinter-OS och Paralympics 2030 till Stockholm.

– Vi har redan i dag i stort sett alla arenor som krävs för att arrangera de största vinterspelen, säger SOK:s tf ordförande Anders Larsson. 

Sverige missade chansen att vara värdland vinter-OS 2026. Nu kan SOK göra ett nytt försök, den här gången för vinter-OS 2030.

Dagens nyheter uppgav på onsdagsförmiddagen att SOK kommer undersöka möjligheten efter en förfrågan från Internationella olympiska kommittén (IOK).

Anledningen är svårigheterna att hitta kandidater för vinterspelen 2030. Tidigare har japanska Sapporo tvingats sätts sin ansökan på paus och för Vancouver i Kanada har ekonomiska problem ställt till det. Kvar som alternativ finns Salt Lake City som vill arrangera vinter-OS – men först vinterspelen fyra år senare.

Därför har IOK skjutit upp beslutet.

SOK bekräftar: Kan ansöka om OS

På en pressträff tillsammans med Riksidrottsförbund och Sveriges Paralympiska Kommitté bekräftar SOK nyheten.

SOK har redan haft dialog med Internationella olympiska kommittén om en OS-ansökan, där dialog snarare än stora kampanjer är nyckeln för att utse värdstad, förklarar SOK.

– Vi har som ett första steg haft ett möte med IOK som handlade om att, utan förpliktelser från något håll, titta på spelen 2030. Under det mötet var det tydligt att IOK gillade vårt koncept för 2026. Det som förstudien ska ge svar på är om vi är redo att gå vidare i processen, säger SOK:s tf ordförande Anders Larsson.

– Det är nya tider nu och förstudien ska visa hur OS och Paralympics kan formas utifrån Sveriges förutsättningar. Vi har redan i dag i stort sett alla arenor som krävs för att arrangera de största vinterspelen. 

Det här skulle vara första gången Sverige arrangerar ett vinter-OS.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.