Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sverige förväntas ta sex medaljer i OS i Rio

SOK:s ordförande Stefan Lindeberg Foto: Nils Jakobsson

Sex medaljer – och bara ett guld.

Det är statistikdatabasen Infostradas hårda dom mot Sverige med ett halvår kvar till Rio-OS 2016.

– Statistiken är fakta. Vi ligger på ungefär samma nivå som inför London-OS, konstaterar SOK:s ordförande Stefan Lindeberg.

Sveriges medaljer i Rio-OS - enligt Infostrada

Guld

Sarah Sjöström – 100 meter fjäril

Silver

Sarah Sjöström – 200 meter frisim

Sofia Mattsson – brottning (53-kilosklassen)

Emma Samuelsson – fäktning (värja)

Petter Menning – kanot (K1 200 meter)

Brons

Sarah Sjöström – 100 meter frisim

Sverige kommer att göra ett av sina sämsta sommar-OS någonsin.

I alla fall om Infostrada får rätt.

Den internationella och oberoende statistikdatabasen har spått utgången i samtliga grenar och tävlingar under Rio-OS, baserat på samtliga deltagares tidigare resultat.

Där spår Infostrada att Sverige kommer att ta sex medaljer och sluta på 44:e plats i den totala medaljligan. Sarah Sjöström kommer att ta Sveriges enda guld på 100 meter fjäril. Därtill tar Sverige fyra silver och ett brons.

– Vi ligger på ungefär samma nivå som inför London-OS sett till statistiken, säger Svenska olympiska kommitténs ordförande Stefan Lindeberg till SportExpressen.

Men sett till det senaste året är sex medaljer en vikande kurva för svensk del. I somras spådde Infostrada tio medaljer – två guld, sex silver och två brons. I december sjönk siffran till sju medaljer – ett guld, tre silver och tre brons.

Och nu är den alltså nere på sex medaljer.

Aregawi har fallit bort

Elin Johansson (taekwondo) och Abeba Aregawi (1500 meter) har fallit bort från listan. Sarah Sjöström har tillkommit med ett silver på 200 meter frisim, men prognosen säger en 44:e plats i medaljligan. Det betyder att Sverige kommer efter Taiwan, Mongoliet och Uzbekistan.

SOK har ännu inte satt något uttalat mål för hur många medaljer Sverige ska ta.

– Vi vill följa uttagningsprocessen och alla internationella kval innan vi sätter vår målsättning. Vi räknar med att sätta den framåt sommaren, i juni, säger Lindeberg.

Sex medaljer skulle också betyda att det är ett av Sveriges sämsta OS någonsin. Peking-OS 2008 var sämre för svensk del – då det blev fem medaljer och noll guld, vilket gav en 56:e plats i medaljligan. Dessförinnan är det Montreal-OS 1976 som medaljmässigt är sämre (fyra guld och ett silver).

USA spås vinna medaljligan med 94 medaljer före Kina (82 medaljer) och Ryssland (69).

– Vi ser ändå att en vändning på gång, säger Lindeberg.

– Det handlar om långtidssatsningar. För ungefär tio år sedan hade vi inte pengar för att ta in nya sommartalanger. Först 2012 har vi fått in de pengar vi behöver för att rekrytera in nya talanger i våra program. Det kommer att ta 4-5 år innan vi ser resultat. Det här är sviterna av att vi inte har haft pengar, säger han.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!