Nikita Glasnovic Foto: Simon CooperNikita Glasnovic Foto: Simon Cooper
Nikita Glasnovic Foto: Simon Cooper
Elin Johansson Foto: Janerik HenrikssonElin Johansson Foto: Janerik Henriksson
Elin Johansson Foto: Janerik Henriksson

Sverige blir utkastade igen: "Jättejobbigt"

Publicerad

Sveriges taekwondoförbund har blivit utkastat ur Europeiska taekwondounionen.

Flera av våra talanger stoppas nu från att tävla.

– Det här är jättejobbigt, säger OS-hoppet Nikita Glasnovic.

– Vi har blivit utsatta för sabotage, säger förbundsbasen Johan Nilsson.

Om drygt sju månader inleds OS i Rio de Janeiro.

Två av våra stora blågula medaljhopp hittar vi i taekwondo.

* Elin Johansson, 25 år – i höstas rankad som etta i världen i sin viktklass.

* Nikita Glasnovic, 20 år – guldmedaljör i EM och bronsmedaljör i European Games under 2015.

Men nu har det svenska taekwondoförbundet alltså – för tredje gången sedan 2014 – blivit utkastat från den Europeiska taekwondounionen (ETU).

"Behöver arbetsro"

Anledningen? Den samma som tidigare. Sveriges förbund är uppdelat i två olika delar, för att tillgodo se två olika taekwondostilar. ETU accepterar inte den organisationen.

Så sent som i oktober löstes den senaste konflikten mellan det svenska förbundet och ETU, men nu har den alltså blossat upp igen. Och känslorna kokar.

– Vi behöver arbetsro inför OS, men det här gör att fokus handlar på fel saker, säger Mario Glasnovic, pappa och tränare till Nikita Glasnovic.

Vad innebär det här rent sportsligt?

– Nikita är "safe". Både hon och de andra som är med i SOK:s program är "safe", tack vare taekwondons världsförbund. De ska inte påverkas av det här.

Kritiserar förbundet

Glasnovic fortsätter:

– Men det här är större än så. Vi har massa barn och ungdomar som tränar och vill tävla, men nu inte får tävla ute i Europa.

– Det här slår hårt mot sporten.

Nikita Glasnovic hälsar via sin pappa att hon tycker situationen är "jättejobbig", men att hon försöker stänga ute det här och lägga fokus på sin satsning.

Pappa Mario delar samtidigt ut en gänga till det svenska förbundet:

– Jag tycker det är synd att vårt förbund inte har löst det här. De kunde ha ordnat det här för länge sen. Jag förstår inte vad det är som gör att de inte lyssnar på ETU.

– Det är vad jag och många andra tycker. Men jag vet inte om det är maktspel eller vad det är. Jag är inte politiker, jag kan inte svara på det. Jag är en vanlig tränare.

"Ville stjälpa"

Johan Nilsson, ordförande i det svenska förbundet, är minst sagt förvånad över ETU:s agerande.

De var överens i oktober och hade en plan för att uppfylla alla krav. Målet var att förbundets organisation skulle ändras i april 2016.

Men sen hände något.

– Det finns tyvärr grupperingar i ETU som har sitt ursprung i svensk taekwondo som inte vill att vi ska komma i mål med den här överenskommelsen. Ja, det var en liten grupp som ville stjälpa detta, säger Nilsson.

– De hävdade att lösningen inte var juridiskt hållbar. Att vi skulle kunna göra förändringarna snabbare. Att vi hade lurat ETU.

– Men ingenting av det där stämmer. Hur gärna vi än vill så kan vi inte springa snabbare.

Vad är det för personer som vill skada svensk taekwondo på det här sättet?

– Vi kan få återkomma i den frågan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag