Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sverige är klart för OS-kval efter drama

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Sverige har spelat sin sista EM-match – och det blev en riktig nagelbitare.
Med minsta marginal kunde man tillslut vinna med 57-52.
– Det är en historisk prestation för svensk del och vilken återhämtning det här laget gjorde, säger kommentatorn Peter Jonsson i SVT.
Segern innebär att de är klara för OS-kval. 

Det blev en otroligt jämn match mellan Sverige och Ryssland i lördagens placeringsmatch – där en plats i OS-kvalet stod på spel. 

I halvtid hade Sverige en knapp ledning med endast ett poäng tillgodo. Och det skulle fortsätta vara spännande in i det sista. 

Med Kalis Loyd och Regan Magarity i spetsen kunde Sverige rycka i från något mer i tredje perioden. Även om Ryssland gjorde det spännande när de stod för två snabba trepoängare. Frida Eldebrink räddade dock upp det i slutminuterna till 43-39. 

Zahui: ”Jag är så otroligt stolt”

I sista perioden fortsatte Sverige gå starkt, men marginalerna var fortsatt små och bitvis var det Ryssland som ledde matchen. Men återigen var Frida Eldebrink framme och såg till att ge Sverige en trepoängsledning.

Efter ytterligare två poäng av Amanda Zahui kunde slutresultatet tillslut skrivas till 57-52 och svensk seger. 

– Jag är så otroligt stolt över alla tjejer, säger Zahui i SVT med tårar i ögonen. 

– Vi alla har drömt om att få kvala till OS. Det här är helt otroligt, säger även en glad Regan Magarity i tv-sändningen.

Segern innebär att Sverige är klart för OS-kval, det första på 32 år. Vinsten betydde också en femteplats i EM, vilket är den bästa placeringen någonsin i mästerskapet.

– Det är en historisk prestation för svensk del och vilken återhämtning det här laget gjorde, säger SVT:s kommentator Peter Jonsson. 

Sveriges väg till OS

I kvalet deltar 16 lag – varav tolv går till OS.

Kvalet spelas i ett gruppspel om fyra grupper, där de tre främsta lagen i varje grupp går till OS.


Sex lag i kvalet kommer från Europa, fyra från Amerika, fyra från Afrika och två från Asien. Maximalt två europeiska lag kan komma i samma grupp.

Kvalet spelas den 3–13 februari 2020. 

 

Källa: TT 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.