Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenskt VM-silver – efter kollaps i tredje

Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige var på väg att ta revansch efter förra finalförlusten mot Finland. 

Då kollapsade laget i tredje perioden och Finland kunde ta sitt andra raka VM-guld.

– Just nu är det bara ett svart hål. Inte mycket mer än så, säger lagkaptenen Johan Samuelsson till Kanal 5.

Sveriges VM var nära på att ta slut i ett historisk fiasko mot Schweiz i semifinalen. Men efter att ha vunnit straffdramat skulle Sverige nu ta revansch på regerande mästarna Finland efter finalförlusten för två år sedan. 

Men det var Finland som tog tag i matchen målmässigt och inför andra perioden gick de in med en 2-0 ledning. Då klev Alexander Galante Carlström in och reducerade. Sverige kunde sen även kvittera genom Alexander Rudd och det nionde VM-guldet var ett steg närmare. 

Kollapsade i tredje perioden

I pausvila pratade Galante Carlström om att Sverige missade för mycket, precis som mot Schweiz. Men i stället var det Finland som blev allt effektivare och en bit in i tredje perioden ryckte Finland från oavgjort till 5-2. 

– Vi hade ganska många chanser i första och andra perioden som vi kunde ta vara på. De hade en målvakt som räddade mycket och vi kom inte upp i den nivå vi ville, säger Rasmus Sundstedt och fortsätter: 

– Det blev lättare för dem när de fick spela på ledning och vi måste chansa. Då gjorde de det bra och vi mycket sämre. 

Hans lagkamrat Johan Samuelsson är inne på ett liknande spår. Han menar att Sverige föll då de inte tog till vara på sina chanser. 

– I första skapar vi en hel del chanser, men det är oskärpa i avslutslägen och de får lite enkla mål. Då blir det jobbigt, säger Samuelsson. 

"Det är bottenlös besvikelse"

Och trots att Sverige tog ut målvakten Johan Rehn och kunde reducera genom Alexander Rudd på straff, slutade matchen till slut 6-3 och Finland tog sitt fjärde VM-guld.

– Vi börjar bra i första perioden men får jobba i uppförsbacke i 60 minuter. Det är skit, säger Johan Samuelsson. 

Förbundskapten Mikael Hill: 

– Just nu är det bara bottenlös besvikelse. Det är inte riktigt det här vi hade planerat...

Även Hill menar att den blågula ineffektiviteten fällde avgörandet i matchen. 

– Det var precis som mot Schweiz i semifinalen. Den gången klarade vi oss, den här gången gick det inte. 

– Vi får inte dit de chanserna vi skapar de två första perioderna även om vi har tillräckligt med chanser för att göra mer än ett mål, det säger det mesta. Det straffar oss idag. 

Trots finalförlusten tog tre svenska spelare plats i VM:s allstarlag, backarna Emil Johansson och Robin Nilsberth och forwarden Kim Nilsson. 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.