Svenskt VM-guld i orientering

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Aldrig har orientering varit mera dramatiskt.

Sällan svenska medaljer lika sköna.

Det blev VM-guld för Niclas Jonasson och silver för veteranen Håkan Eriksson på sprinten i Västerås.

- Jag är chockad. Men mitt lopp var mäktigt, utbrast den 27-årige guldmannen Niclas Jonasson när upplösningen var klar på tidernas mest dramatiska orienteringstävling. Det var han själv som vann, 2,5 sekunder före Sveriges 43-åring Håkan Eriksson, som delade silvret. Ukrainas Jurij Omeltjenko spurtade i mål på sportfältet vid Rocklunda med på tiondelen av en sekund samma tid som Håkan Eriksson. Inte nog med det. Vid den sista kontrollen, hundra meter från målet, stämplade Sveriges Johan Näsman på den bästa tiden – men tvingades göra om proceduren när han missade med sin stämpelbricka. Malören tog kanske tre sekunder, sekunder som innebar att han inte bara förlorade guldet utan också en medalj. Nu blev Lidingölöparen fyra, åtta tiondelar från silvret, men två tiondelar före femman, fransmannen Thierry Gueorgiou.

Jämnast hittills

 Fem man inom 3,5 sekunder innebär att sprintloppet i 2004 års VM blev det i särklass jämnaste loppet hittills. Men det var den först startande i kvintetten, Niclas Jonasson, som tog hem guldet. "Otroligt nöjd""Visste att chansen till medalj fanns men jag hade blivit otroligt nöjd om jag blivit femma. Guld hade jag aldrig trott på, sade segraren, som tvingades att följa den oerhörda dramatiken från målfållan. Vid publikkontrollen alldeles bredvid målet var det tredubbelt blågult i topp med Johan Näsman som etta, fem sekunder före Håkan Eriksson, som i sin tur var sekunden snabbare än Niclas Jonasson. - Det var nog i backen strax efteråt som jag säkrade guldet. Jag orkade hålla trycket och forcera utan att tappa fart efteråt, sade Niclas Jonasson, som i det läget hade 500 meter och fyra kontroller kvar innan gulddrömmen var sann.

Förkyld

 Ändå var det en osäker Södertäljelöpare som kommit till start. - Jag var förkyld i förra veckan och har mest vilat sedan dess. Det kändes också ganska slitsamt i skogen, men tekniskt gick det bra. Var skärpt hela vägen. Redan 1989 debuterade Håkan Eriksson som VM-löpare. I toppen har han slagits många gånger. Ändå dröjde det tills han var 43 år innan medaljen äntligen kom. Gräma sig resten av livet"Det känns otroligt, fast två och en halv sekund till guldet är väldigt nära. Kommer nog att gräma ihjäl mig resten av livet för att jag missade det, sade Malungsorienteraren, som chockade publiken när han sprang i mål på förmiddagens kvallopp med ansiktet dränkt i blod.

För försiktig

 Men krocken med ett träd gav inga sviter till finalen. Att Håkan Eriksson tyckte att benen inte var riktigt lika pigga som vanligt berodde på något annat. Med facit i hand och i besvikelsen över det missade guldet tyckte han också att han varit lite för försiktig på slutet. - Jag gjorde några vägval som nog tog lite för lång tid. Med guld för Niclas Jonasson och silver för både Håkan Eriksson och Karolina A Höjsgaard blev sprinten en stor svensk medaljfest. Partyt kan fortsätta. Svenska orienterare är svårslagna i svensk terräng. På torsdagen kan det bli en ny högtidsstund på långdistansen i Västervåla.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.