Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskt silver fixade ännu en plats i OS

Foto: Vilhelm Stokstad/Tt
Foto: Vilhelm Stokstad/Tt

EUROPEISKA SPELEN. Långbrallorna låg kvar på i rummet. Men den här dagen kunde ingen klädkod i världen hindra skeetskytten Stefan Nilsson från att kliva upp på prispallen.

– Jättestort, säger han i lånade kläder och ett brett leende till TT efter silverskjutningen i Baku och

Nu har Sverige ännu en plats i sommar-OS i Rio nästa år.

Det är lite så där han verkar vara. Lite glömsk, lite virrig.

– Jo, fråga min familj eller mina lagkamrater. Saker försvinner liksom, nycklar till exempel, säger han och trevar efter ES-idbrickan som borde hänga runt halsen.

Det gör den inte.

– Ja, du ser, säger han.

Just som han är på väg till prisutdelningen kommer en funktionär fram och frågar var han har långbrallorna. Vid skyttepaviljonen är det nämligen viktigt med formen.

– Långbyxor? Nja, jag har bara dom här, säger han och pekar på sina korta brallor.

Skippade slipsen

Men det löser sig med lånade långbrallor och en lånad jacka, och han får sin välförtjänta silvermedalj inför varma applåder ute i den hypermoderna anläggningen i nordvästra Baku.

– Vi skulle ha haft en stor tjock slips också, men det hade nog varit för varmt i dag.

Förbundskapten Christer Svensson tycker att Nilsson sköt "brutalt bra" i sin nästan nonchalanta stil.

– Han har inte bommat något på träning, hans form är enormt bra, säger Svensson.

Silvermedaljören håller med.

– Den är fantastisk teknikmässigt just nu, och jag har gott självförtroende.

TT: Du ser väldigt lugn och cool ut före skjutningen.

– Det är klart jag har puls och nerver men jag litar på vad jag gör, jag litar på att inte göra något fel, säger den 24-årige trelleborgaren som sköt sin första duva redan när han var nio år.

– Det var farbror Bertils fel, farsan och dom har alltid jagat och sedan började Bertil skjuta duvor och jag tyckte det var kul att skjuta. Inte minst att se lerduvorna gå sönder. Det triggade och så får man ju bekräftelse direkt.

I guldfinalen mötte han italienaren Valerio Luchini, som hade den där dagen som alla idrottsmän alltid vill ha och längtar efter – 16 duvor, 16 träff.

Två bomskott

Stefan Nilsson missade första och sista, men silvret, Sveriges sjätte medalj i Baku så här långt, placerar han skyhögt upp på meritstegen.

– Jag värderar den här medaljen lika högt som när jag vann för-OS i London, vilket också gjorde att jag fick vara med i OS i London, säger Stefan Nilsson.

– Ett silver på det första ES:et, det kan ingen ta ifrån mig och dessutom vann vi ju en kvotplats till i skeet till Sverige och det är ju det vi jagar.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.