Pontus Dolfei. Foto: Youtube.
Pontus Dolfei. Foto: Youtube.

Svenskt OS-hopp har åkt fast för dopingbrott

Publicerad

Sverige har drabbats av ett nytt dopingfall.

Seglaren Pontus Dolfei, 22, har testat positivt för en förbjuden substans – och riskerar nu att stoppas från OS 2016.

– Det är helt nytt med doping inom seglingen, säger Stefan Rahm, sportchef på seglingsförbundet.

Svensk idrott har drabbats av en rad uppmärksammade dopingfall i år. Topplöparen Adil Bouafif, basketstjärnan Rudy Mbemba och hockeytalangen Edwin Hedberg är några av de som har blivit avstängda av Riksidrottsförbundet (RF).

Nu kommer nästa dopingbesked.

Laserseglaren Pontus Dolfei har testat positivt för en förbjuden substans och är avstängd i väntan på analys av b-provet. Enligt SportExpressens uppgifter handlar det om en substans som inte bedöms hjälpa honom som seglare.

22-åringen ligger just nu i en hårdsatsning mot OS i Rio 2016, men det här beskedet riskerar att stoppa honom från mästerskapet. RF delar i normalfall ut två års avstängning vid doping.

Dolfeis klubb Enköpings SS ligger lågt.

– Vi vill ha svar från b-provet innan vi lämnar några kommentarer om det här, säger ordföranden Magnus Johansson.

"Det är helt nytt"

Pontus Dolfei har länge nämns som ett framtidsnamn inom svensk segling och han har redan hunnit med att tävla inom både VM, EM och Europacupen.

Förbundets sportchef Stefan Rahm:

– Vi har självklart koll på det här fallet, men vi är i ett skede då vi själva valt att inte gå ut med någon information.

Har ni pratat med honom själv?

– Jag har sökt honom ett par gånger, men inte lyckats få tag på honom.

Rahm är tagen av dopingbeskedet.

– Det här är det första dopingfallet som jag känner till. Jag har varit i seglingsförbundet i tio år. Det är helt nytt med doping inom seglingen.

SportExpressen har förgäves sökt Pontus Dolfei för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag