Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svensken måste måla över sina tatueringar

Foto: Carl Sandin / Bildbyrån / BILDBYRÅN
Foto: Alexandre Schneider / GETTY IMAGES GETTY IMAGES SOUTH AMERICA

Paralympier med de olympiska ringarna intatuerade riskerar att diskas i EM.

Därför har svenske världsmästaren Mikael Fredriksson tvingats ta med sig tre spritpennor ner till Madeira.

– Tatueringen är ganska stor, så det är lika bra att ha back up-pennor, säger Fredriksson.

SportExpressen skrev om 19-årige Josef Craig tidigare i veckan. I en simtävling i den internationella paralympiska kommitténs europeiska mästerskap på Madeira blev han plötsligt diskad inför finalen.

Craig blev Storbritanniens yngsta guldmedaljör i Paralympics i London 2012 och han har därför tatuerat in de olympiska ringarna på sin kropp.

Det var också anledningen till diskningen – för i EM-sammanhang räknas tatueringen som otillåten reklam. Simvärlden har reagerat starkt på beslutet.

En annan som har fallit offer för samma regel är svenske Mikael Fredriksson. 25-åringen, som tog guld i VM 2009, är själv på Madeira och tävlar för Sverige.

"Jag har tre pennor med mig"

Men inför varenda lopp måste Fredriksson plocka fram en svart spritpenna och måla över sin tatuering av de olympiska ringarna.

– Jag har tre pennor med mig. Tatueringen är ganska stor, så det är lika bra att ha back up-pennor med mig, säger Fredriksson.

Förbundskapten Andreas Jonerholm avslöjar att Fredriksson blivit något av en auktoritet i frågan.

– Det är vissa andra deltagare som lånar pennor av Micke, säger "shit jag har glömt penna, kan jag få din?". Och det är inte bara OS-ringar, det kan vara nåt namn också, där man råkar göra reklam.

Fredriksson var väl medveten om att pennorna skulle behövas när han gjorde tatueringen.

– Jag gjorde ringarna för att den paralytiska symbolen inte är lika känd för allmänheten. Och redan då visste jag att jag skulle behöva måla över den.

"Tror att de ska se över regeln"

– Den här regeln har funnits sedan 2010, 2011. Innan dess hade man andra dräkter, och då var det inga problem. Jag tror att de ska se över regeln. Vi börjar bli ganska många som har OS-tatueringar, så så fort någon har målat med svart spritpenna så vet folk ändå vad som finns där under.

Det känns lite parodiskt.

– Jag har viss förståelse för att de vill marknadsföra den paralympiska rörelsen, inte den olympiska. Och det finns folk som har tatuerat den i stället. De behöver inte måla över sin.

– Men vi som har tatuerat ringarna har ju inget marknadsföringsavtal med OS. Vi har gjort dem för vår egen skull.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.