Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenske MMA-stjärnans utspel: ”Han är terrorist”

MMA-stjärnan Khamzat Chimaev.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Khamzat Chimaev är vän med Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov.
Foto: JOHN LOCHER / AP TT NYHETSBYRÅN
Ramzan Kadyrov har anklagats för allvarliga brott mot mänskliga rättigheter.
Foto: TASS / SIPAUSA TT NYHETSBYRÅN
Rasmus Paludan under koranbränningen i Stockholm.
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN

Svensk-tjetjenske MMA-stjärnan Khamzat Chimaev riktar skarp kritik mot Rasmus Paludans koranbränning i Stockholm.

”Varför låter ni han göra det här?”, skriver Chimaev på Instagram.

Även UFC-fighterns vän, den tjetjenske ledaren Ramzan Kadyrov – kallad Putins attackhund – har kritiserat aktionen.

Högerextreme Rasmus Paludans koranbränning i Stockholm har lett till massiva protester i Turkiet och i andra länder.

En av kritikerna är Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov. På söndagen påstod han att det var svenska politiker som låg bakom koranbränningen. Han skrev även att de som var inblandade ”kommer att brinna i helvetet”.

Samma dag kom också kritik från Kadyrovs vän, den svensk-tjetjenske UFC-fightern Khamzat Chimaev, 28. I ett inlägg på Instagram, där Chimaev postat en bild på Paludan, skriver han:

”HAN ÄR TERORIST FÖR OSS, JAG ÄR MUSLIM MEN ALDRIG HAR VARIT EMOT NÅGONS ANNANS RELIGION ALDRIG HAR GJORT SÅNT SOM HAN GÖR MOT NÅGON ANNANS RELIGION, VARFÖR LÅTAR NI HAN GÖRA DET HÄR?”

Han fortsätter:

”Vi alla borde inte vara tysta, ni kallar oss bröder så visa er respekt för oss.”

Nära koppling till ledaren

Khamzat Chimaev har tidigare uppmärksammats för sin koppling till den tjetjenske ledaren, som anklagats för allvarliga brott mot mänskliga rättigheter och som är nära vän med Rysslands president Vladimir Putin.

Chimaev och Kadyrov har bland annat setts träna tillsammans på sociala medier. De har också poserat på bild ihop flera gånger och 2021 reste Chimaev till Tjetjenien för att träffa Kadyrov i presidentpalatset.

Den svenske MMA-fightern är dessutom vän med Kadyrovs barn, 15-årige Ali Kadyrov, som gjorde sin MMA-debut i december. Matchen slutade i vinst varpå Chimaev hyllade 15-åringen på Instagram.

Jag gratulerar helhjärtat min kära BROR, barnbarn till Tjeckiens första president, Rysslands hjälte AKHMAT-HADZHA KADYROV”, skrev han bland annat i inlägget.

Khamzat Chimaev har inte gått i match i UFC sedan sin seger mot amerikanen Kevin Holland på UFC 279 i september i fjol. Sedan debuten står han dock obesegrad

Chimaev är född i Tjetjenien men flyttade till Sverige 2013, när han var 18 år.

Se mer

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.