Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskan historisk: ”Vill visa att det går”

Foto: PRIVAT
Foto: PRIVAT
Foto: PRIVAT

Hon är en av Sveriges största talanger inom sin sport.

I oktober blir Ashwathi Pillai historisk när hon tävlar för Sverige i badminton i ungdoms-OS.

– Det känns riktigt bra, säger 18-åringen.

För åtta år sedan bodde familjen Pillai i Indien, och Ashwathi gick fjärde klass i en skola i Bangalore.

Men när pappa Vinod fick ett nytt jobb i Sverige flyttade familjen till Täby utanför Stockholm.

– Det var en stor kulturchock för mig, berättar Ashwathi Pillai.

– Dels kom vi när det var december. Så dels var det jättemörkt, men det var heller inte så mycket folk ute på gatorna. Sen så kunde jag ingen svenska och började i en ny skola, det är klart att det blir obekvämt. Men jag kom in i det när jag lärde mig språket.

Historisk deltagare på ungdoms-OS

Badmintonen var också en stor del till att Pillai började känna sig mer hemma i Sverige. Hon har utövat sporten sedan hon var sex år gammal, men när hon började spela för Täby Badmintonförening inleddes en riktig satsning.

– Jag såg att Sverige hade mycket bättre förutsättningar för mig här, så då ville jag satsa. Det känns aldrig som att jag är själv. Jag har stöd från landslaget, SOK och min klubb, säger 18-åringen.

 

 

LÄS MER: Armand Duplantis – därför valde han Sverige

 

Som 13-åring blev hon Sveriges yngsta elitklassade badmintonspelare någonsin, och kunde redan då utmana seniorspelare. I dag är hon rankad etta i landet, och i vintras vann hon SM som 17-åring.

I oktober deltar Ashwathi Pillai i ungdoms-OS. Det är första gången någonsin Sverige ställer upp med en kvinnlig deltagare i mästerskapet.

– Jag är den första, men fler kommer att komma in i det, säger hon.

”Vill göra det för att visa andra”

Pillai medger att hon ibland frustreras över hur lite badminton syns i svensk media jämfört med andra sporter, men att det aldrig varit aktuellt att göra en satsning någon annanstans.

– Jag känner att Sverige är ett bättre land för mig. Jag känner också att Sverige har gjort mycket för mig, så jag vill också göra något för just Sverige och inget annat land. Det är en stolthet att få representera Sverige på ungdoms-OS, även om sporten är liten här.

– Jag tycker verkligen att badminton är en sport som förtjänar mycket uppmärksamhet. Vi har verkligen talang, bra tränare och jag tror att badminton är en sport som alla kan tycka om. Du kan spela det i vilken ålder som helst. Det är synd att det inte är lika stort som fotboll eller ishockey, men jag tror att det kommer bli större.

Nu hoppas hon att hennes framtida framgångar ska få fler att upptäcka sporten – och hjälpa till att göra den större i Sverige.

– Sverige har inte haft några stora framgångar i badminton. Så jag vill göra det här för att visa andra att det går.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.