Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska OS-profilen: "Är väldigt tragiskt"

Foto: Sanna Dolck

200 000 åskådare kan ge vem som helst scenskräck.

Men Ludwig Svennerstål är kaxigt cool och obekymrad när Badminton Horse Trials kommer på tal.

23-åringen åker till den prestigefyllda tävlingen med siktet inställt på topp tre.

För SPORT-Expressen berättar Svennerstål om uppladdningen, stallbytet och den senaste månadens dödsfall.

Vännerna skrattade åt Ludwig Svennerstål när han avslöjade sin dröm: Att bli uttagen till OS i London.

Tre år efter flytten från Sverige till England och satsningen på elitnivå tävlade han i OS som mästerskapets yngsta ryttare.

I år vill 23-åringen ta nästa kliv. Nu drömmer stockholmaren om en VM-medalj och en seger i helgens Badminton Horse Trials.

– Jag har en målsättning att ta medalj i VM, men det är långt bort och beror på hur uppladdningen går.

– Badminton är en stor chans och det känns verkligen som att det kommer att bli en lyckad tävling. Det känns som att jag kan sätta ett väldigt högt mål och ändå vara realistisk.

Sålde OS-hästen

Ludvig Svennerstål ligger just nu 22:a på världsrankingen, och är därmed bästa svensk.

Detta trots att han så sent som januari i år sålde sin OS-häst, Shamwari, som var med om att bärga Sveriges lagsilver på EM.

– Det är alltid ett väldigt svårt och tufft beslut. Det är en häst som har fått många av mina drömmar att gå i uppfyllelse så det blir väldigt emotionellt eftersom man blir ledsen.

Shamwari såldes till USA:s toppryttare Boyd Martin och Ludvig Svennerstål fick därmed in ett stort kapital till sin verksamhet, han vill inte uppge hur mycket han fick men menar att försäljningen har hjälpt honom att utveckla sitt stall och sina två topphästar Alexander och King Bob.

– Jag kände att det var rätt tidpunkt för att börja om med nya yngre hästar eftersom Shamwari inte har kapacitet att ta medalj på nästa OS, vilket är mitt nästa mål.

I samband med försäljningen av Shamwari valde Ludvig Svennerstål att flytta sin verksamhet till stjärnryttaren Mark Todd som är stationerad utanför London.

– Här är helt fantastiskt. Jag har fortsatt utvecklas och vi har höjt oss en nivå, säger Svennerstål, som rankar Mark Todd som storfavorit på helgens Badminton.

Nyazeeländaren Todd har vunnit fem OS-medaljer och stått som segrare av Badminton fyra gånger.

– Han är verkligen ett geni, säger Ludvig Svennerstål.

"Väldigt tragiskt"

Tävlingen i Badminton har kapacitet att ta emot 200 000 åskådare, och vinnaren går hem 885 000 svenska kronor rikare.

Publiken kommer framför allt för att titta på terrängritten som är både spektakulär och riskfylld. 2007 dog två hästar i samband med tävlingen.

Säkerheten har sedan dess förbättrats och utvecklats - men sporten är fortfarande farlig att utöva.

I april i år dog en irländsk ryttare under en terrängtävling och tre hästar har den senaste månaden avlidit i samband med terrängritter.

– Självklart är det väldigt tragiskt. Det är väldigt tråkigt att det händer och sporten jobbar mycket med att bli säkrare för att det här inte ska hända, men det är tyvärr en farlig sport.

Får man sig en tankeställare?

– Jag tänker alltid igenom de beslut jag gör med mina hästar, för det är klart att det kan hända vem som helst. Det är väldigt olyckligt men jag tycker vi arbetar på ett sätt där vi aktivt försöker minimera riskerna.

– Men oavsett hur mycket man arbetar med säkerhet tror jag alltid att det finns en risk för det här eftersom det är en högrisksport. Det är baksidan av sporten, men också därför man känner ett sådant engagemang och får adrenalin.

 

 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!