Foto: Sanna Dolck
 Foto: Sanna Dolck

Svenska OS-profilen: "Är väldigt tragiskt"

Publicerad

200 000 åskådare kan ge vem som helst scenskräck.

Men Ludwig Svennerstål är kaxigt cool och obekymrad när Badminton Horse Trials kommer på tal.

23-åringen åker till den prestigefyllda tävlingen med siktet inställt på topp tre.

För SPORT-Expressen berättar Svennerstål om uppladdningen, stallbytet och den senaste månadens dödsfall.

Vännerna skrattade åt Ludwig Svennerstål när han avslöjade sin dröm: Att bli uttagen till OS i London.

Tre år efter flytten från Sverige till England och satsningen på elitnivå tävlade han i OS som mästerskapets yngsta ryttare.

I år vill 23-åringen ta nästa kliv. Nu drömmer stockholmaren om en VM-medalj och en seger i helgens Badminton Horse Trials.

– Jag har en målsättning att ta medalj i VM, men det är långt bort och beror på hur uppladdningen går.

– Badminton är en stor chans och det känns verkligen som att det kommer att bli en lyckad tävling. Det känns som att jag kan sätta ett väldigt högt mål och ändå vara realistisk.

Sålde OS-hästen

Ludvig Svennerstål ligger just nu 22:a på världsrankingen, och är därmed bästa svensk.

Detta trots att han så sent som januari i år sålde sin OS-häst, Shamwari, som var med om att bärga Sveriges lagsilver på EM.

– Det är alltid ett väldigt svårt och tufft beslut. Det är en häst som har fått många av mina drömmar att gå i uppfyllelse så det blir väldigt emotionellt eftersom man blir ledsen.

Shamwari såldes till USA:s toppryttare Boyd Martin och Ludvig Svennerstål fick därmed in ett stort kapital till sin verksamhet, han vill inte uppge hur mycket han fick men menar att försäljningen har hjälpt honom att utveckla sitt stall och sina två topphästar Alexander och King Bob.

– Jag kände att det var rätt tidpunkt för att börja om med nya yngre hästar eftersom Shamwari inte har kapacitet att ta medalj på nästa OS, vilket är mitt nästa mål.

I samband med försäljningen av Shamwari valde Ludvig Svennerstål att flytta sin verksamhet till stjärnryttaren Mark Todd som är stationerad utanför London.

– Här är helt fantastiskt. Jag har fortsatt utvecklas och vi har höjt oss en nivå, säger Svennerstål, som rankar Mark Todd som storfavorit på helgens Badminton.

Nyazeeländaren Todd har vunnit fem OS-medaljer och stått som segrare av Badminton fyra gånger.

– Han är verkligen ett geni, säger Ludvig Svennerstål.

"Väldigt tragiskt"

Tävlingen i Badminton har kapacitet att ta emot 200 000 åskådare, och vinnaren går hem 885 000 svenska kronor rikare.

Publiken kommer framför allt för att titta på terrängritten som är både spektakulär och riskfylld. 2007 dog två hästar i samband med tävlingen.

Säkerheten har sedan dess förbättrats och utvecklats - men sporten är fortfarande farlig att utöva.

I april i år dog en irländsk ryttare under en terrängtävling och tre hästar har den senaste månaden avlidit i samband med terrängritter.

– Självklart är det väldigt tragiskt. Det är väldigt tråkigt att det händer och sporten jobbar mycket med att bli säkrare för att det här inte ska hända, men det är tyvärr en farlig sport.

Får man sig en tankeställare?

– Jag tänker alltid igenom de beslut jag gör med mina hästar, för det är klart att det kan hända vem som helst. Det är väldigt olyckligt men jag tycker vi arbetar på ett sätt där vi aktivt försöker minimera riskerna.

– Men oavsett hur mycket man arbetar med säkerhet tror jag alltid att det finns en risk för det här eftersom det är en högrisksport. Det är baksidan av sporten, men också därför man känner ett sådant engagemang och får adrenalin.

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag