Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska kritiken: "Mer och mer absurt"

Foto: HEIKO JUNGE/TT
Foto: BERIT ROALD

Dopinganklagade Therese Johaug saknades från den norska truppen inför nästa skidsäsong.

Nu har Torbjörn Nordvall, före detta presschef för det svenska skidlandslaget, krävt att Johaug ska få återvända till sporten. 

"Saken blir bara mer och mer absurd", skriver Nordvall på sin blogg på Nettavisen.  

Det fanns en märkbar frånvaro när det norska skidlandslaget presenterade sin trupp inför 2017/2018. Therese Johaug fanns inte där jämte kollegorna Heidi Weng och Marit Björgen. 

Storstjärnan testade positivt för anabola steroider inför den förra säsongen och stängdes av i 13 månader. Först den 18 november är hon fri att tävla igen, enligt den nuvarande domen.

– Therese är inte med i laget nu. Men hon kommer att kliva in i truppen när hon har avtjänat sitt straff. I dag förhåller vi oss den domen som hon har fått, sa landslagschefen Vidar Löfhus enligt norska TV2. 

"Blir mer och mer absurt"

Torbjörn Nordvall, före detta presschef för det svenska skidlandslaget, har konsekvent stått på Johaugs sida i dopingdiskussionen. Han räknar kallt med att vi får se Johaug nästa säsong  – trots att fallet är överklagat till idrottens skiljedomstol CAS. 

"Jag har skrivit det många gånger förut: Johaug borde ha släppts fri för länge sedan. Hennes fall blir bara mer och mer absurd när det kommer fram att läkaren fullständigt slipper straff. Må rättvisan till slut segra i Johaug-saken; det vill säga, att CAS-domen slår fast att det hela beror på ett stort fel och att Johaug får upprättelse för alla misstankar", skriver Nordvall på sin blogg på Nettavisen.  

"Går inte med bara Björgen"

Nordvall menar att hela sporten blir lidande av att Johaug hålls borta.

"Jag vill henne tillbaka så fort som möjligt. Vi kan inte ha en vinter till med bara Marit Björgen i toppen på distansloppen. Då dödas intresset och spänningen uteblir för alla som följer sporten", skriver Nordvall. 


NORSKA DAMTRUPPEN

Kari Öyre Slind, Ragnhild Haga, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Ingvild Flugstad Östberg Heidi Weng, Marit Björgen, Maiken Caspersen Falla och Kathrine Harsem.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.