Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska kravet på IOK – skriver öppet brev

Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN
Åsa Edlund Jönsson.
Foto: KARL NORDLUND / SVT

IOK har öppnat för ryskt deltagande i nästa OS.

Men får motstånd.

Nu ställer de nordiska kommittéerna krav på IOK i ett öppet brev.

I slutet på januari kom beskedet att IOK öppnar för ryska och belarusiska idrottare till OS 2024. Idrottarna ska då få tävla under neutral flagg.

”Ingen idrottare ska stoppas från att tävla enkom på grund av sitt pass”, skrev IOK på sin hemsida. 

Beslutet har mötts av kritik, inte minst från svenskt håll. SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo slog fast att Sverige inte har ändrat ståndpunkt i frågan. 

Däremot menade han att en bojkott inte är aktuellt.

– Vi kommer att ha en svensk OS-trupp i Paris 2024. Det är aldrig aktuellt för Sverige att bojkotta ett olympiskt spel, såvida det inte är ett brett FN-beslut eller en uppmaning, sa Reinebo till Expressen.

SOK: ”Det är inte lämpligt”

Tillsammans med övriga nordiska olympiska kommittéer har SOK nu tagit fram ett öppet brev med budskapet att inte välkomna ryskt och belarusiskt deltagande inom idrotten.

– Vi tycker inte att det i detta skede är lämpligt att medge OS-deltagande till aktiva och funktionärer från Ryssland och Belarus eftersom Rysslands krig mot Ukraina pågår med oförminskad kraft, säger SOK:s generalsekreterare Åsa Edlund Jönsson.

Bakom brevet står även Riksidrottsförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté samt nationella nordiska idrottsorganisationer från Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Grönland, Färöarna och Åland. 

5 punkter i det öppna brevet

1. Situationen med kriget i Ukraina har inte förändrats.

2. Därför står vi fast i vår position att inte öppna för ryska och belarusiska idrottare och ledare inom internationell idrott.

3. Nu är inte rätt tid att överväga deras återkomst, det är vår ståndpunkt.

4. Vi, de nordiska olympiska kommittéerna och paralympics-kommitéerna samt idrottsorganisationer, står fast i vårt stöd till det urkainska folket och kräver fred.

5. De nordiska olympiska kommittéerna, paralympics-kommitéerna och idrottsorganisationerna kommer att arbeta tillsammans och i nära dialog med relevanta parter för att utvärdera och bevaka situationen på nära håll.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.