Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska idrottarna som gick bort under 2018

Frank Andersson. Foto: MELI PETERSSON ELLAFI / BILDBYRÅN

Flera stora, svenska idrottsprofiler lämnade oss under 2018.

SportExpressen har listat flera av namnen och deras idrottsgärningar här.

Under Idrottsgalan 2019 kommer de bortgångna idrottsstjärnorna att hedras.

Cyklisten Felicia Rudenstam. Foto: PRIVAT

Felicia Rudenstam, 28, cykel

24 juli 1989 – 19 mars 2018

Tog två guld på ungdoms-SM och ett guld på nordiska juniormästerskapen innan hon sadlade om till ledare. Hjälpte svenska landslaget under både OS och VM. Drabbades av en utdragen version av livmoderhalscancer. 

– Mot slutet var hon så dålig att de sista fem nätterna var på ett vårdhem. Det är svårt att beskriva hur hemskt det var, sa maken Klas Johansson.

Robert Larsson, 50, ishockey

20 februari 1967 - 1 februari 2018

Förre detta storspelare i Skellefteå AIK som representerade klubben i ett decennium. Pappa till svenske NHL-stjärnan Adam Larsson. Samme Adam var några månader senare med och spelade hem ett VM-guld till Tre Kronor. 

– Det har varit tuffa tider. Jag går igenom tuffare dagar och tuffare timmar. Men det har varit fantastiskt att vara här med grabbarna. Det är terapi för mig, att få spela hockey, sa Adam Larsson då. 

Frank Andersson, 52, brottning

9 maj 1956 – 9 september 2018

En av svensk brottnings allra största. På senare tid profilerad som Let's Dance-deltagare och ett återkommande ansikte på olika kändismingel, men det var som frispråkig och svårslagen brottare som "Frankie Boy" ställde den svenska folksjälen i parterr. Tog tre VM-guld och ett OS-brons. 

– Han var som min lillebror. Han var ju strulig och han höll ett sånt tempo att jag blev helt utmattad, det var svårt att hinna med. Det var så mycket som skulle uträttas, sa brottaren och vännen Pelle Svensson.

Labinot Harbuzi, 32, fotboll

4 april 1986 – 11 oktober 2018

Begåvning känd för sin enorma råtalang. Mest känd för sin tid i Malmö FF och för insatser i svenska U21-landslaget. Värvades till Feyenoords ungdomsakademi redan som 15-åring. Hittades av sin pappa, som förgäves försökte utföra hjärt- och lungräddning. 

– Ofattbart tragiskt, alldeles för tidigt. Det är en person som har lämnat avtryck på alla sätt och vis. Han var glad, omtänksam och positiv, sa MFF:s sportchef Daniel Andersson.

Jesper Nordin, 21, ishockey

14 maj 1997 – 19 juli 2018

AIK Härnösand-talang som gick bort endast 21 år gammal. En hårt jobbande back känd för sin enorma offervilja och lagkänsla. Spelade ihop med NHL-stjärnan Adrian Kempe i Kramfors. 

"Vila i frid kompis", skrev Kempe på Twitter. 

Bengt "Benke" Nilsson, 84, friidrott

17 februari 1934 – 11 maj 2018

Trefaldig SM-guldmedaljör också som tog EM-guld i höjdhopp 1954 och belönades med Bragdguldet samma år. "Benke" satte även ett nytt rekord i Europa för höjdhopp med 205 cm.

Håkan Jeppsson. Foto: BILDBYRÅN

Håkan Jeppsson, 57, fotboll

6 maj 1961 – 6 december 2018

Chocken var stor i Malmö när MFF:s framgångsrike ordförande plötsligt hade gått bort i december. Tog över posten år 2010 och redan samma år vann MFF SM-guld.

Därefter har titlarna fortsatt trilla in: under sina år som ordförande vann klubben allsvenskan fem gånger och gick till final i Svenska cupen två gånger. Dessutom spelade de i Champions League och Europa League.

Bengt Anlert, 84, fotboll

9 maj 1934 – 9 oktober 2018

Svensk fotbollsspelare som gjorde en landskamp mot Finland år 1955 men framför allt är känd efter sina sju seniorsäsonger i AIK. Började spela i klubben redan 1947 som junior och fortsatte i klubben fram till 1961 innan han flyttade till IFK Eskilstuna.

Bengt Anlert gifte sig med sångerskan Towa Carson 1958.

David Selberg, 23, ishockey

6 juni 1995 – 17 juni 2018

Hade SHL-meriter från Luleå och var en av Piteås mest framstående spelare under de senaste säsongerna. Hans död skakade om Hockeyettan och lockade fram kondoleanser från flera konkurrerande klubbar. 

"David, vi saknar dig så", skrev Piteå i ett uttalande. 

David Selberg. Foto: BILDBYRÅN

Rune Jansson, 86, brottning

29 maj 1932 – 24 november 2018

Brottare som deltog i Melbourne-OS 1956 där han vann brons bronsi grekisk-romersk stil (79 kg). Representerade både Örgryte IS och Uddevalla IS.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.