Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska duon förlorar SOK-stödet: "Tråkigt"

Henna Johansson. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN
Johanna Mattsson. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

De är två av Sveriges bästa brottare och satsar mot OS i Tokyo 2020.

Nu har duon dock fått ett oväntat bakslag - både blir av med sitt stöd från Sveriges olympiska kommitté.

– Jag tycker att SOK tagit ett orättvist beslut, säger brottaren Henna Johansson till Norrländska Socialdemokraten.

Gällivaretjejerna Hanna Johansson och Johanna Mattsson har i flera års tid tillhört de bästa inom svensk brottning. Tillsammans har de tagit flera framskjutna placeringar i olika mästerskap för Sverige, och siktet är nu inställt på nya framgångar under OS i Tokyo 2020.

"Känns orättvist"

Men nu blir man alltså av med stödet för Sveriges olympiska kommitté, SOK, vilket brottarna nyligen fick reda på via ett mejl från kommittén.

Motiveringen ska vara att resultaten under OS i Rio inte levde upp till förväntningarna, där brottarna tävlade med vissa skadeproblem.

– Med tanke på mina nackproblem var det ett under att jag ens klarade av att brottas under OS-kvalen. Det känns orättvist att SOK förväntar sig att jag ska vinna OS efter en sådan skada, säger Henna Johansson, som slutade på en tiondeplats i mästerskapet, till Norrländska Socialdemokraten.

Besviken över motiveringen

För Johanna Mattssons del resulterade Rio-OS i en 14e: placering.

– Det har ändå gått bra för mig på alla tävlingar utom OS. Jag är besviken över att jag inte fått någon bättre och ordentligare motivering, säger hon.

SOK:s stöd innehåller förutom 6000 kronor i månaden också betalda resor, läger och tävlingar. Både Henna Johansson och Johanna Mattsson har andra sponsorer som gör det möjligt att få ekonomin att gå ihop, men det indragna stödet från SOK är ändå ett tufft besked.

– Det är tråkigt så klart. Det blir tuffare ekonomiskt och jag behöver dra in pengarna på annat sätt i stället. Nu har jag tur som har det jobb jag har (lärare på brottningsgymnasiet i Helsingborg) och det motsvarar det ekonomiska bidraget jag fick från SOK, säger Johanna Mattsson till Norrländska Socialdemokraten.

 

Philip Pettersson

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!