Henna Johansson. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅNHenna Johansson. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN
Henna Johansson. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN
Johanna Mattsson. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅNJohanna Mattsson. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN
Johanna Mattsson. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Svenska duon förlorar SOK-stödet: "Tråkigt"

Publicerad

De är två av Sveriges bästa brottare och satsar mot OS i Tokyo 2020.

Nu har duon dock fått ett oväntat bakslag - både blir av med sitt stöd från Sveriges olympiska kommitté.

– Jag tycker att SOK tagit ett orättvist beslut, säger brottaren Henna Johansson till Norrländska Socialdemokraten.

Gällivaretjejerna Hanna Johansson och Johanna Mattsson har i flera års tid tillhört de bästa inom svensk brottning. Tillsammans har de tagit flera framskjutna placeringar i olika mästerskap för Sverige, och siktet är nu inställt på nya framgångar under OS i Tokyo 2020.

"Känns orättvist"

Men nu blir man alltså av med stödet för Sveriges olympiska kommitté, SOK, vilket brottarna nyligen fick reda på via ett mejl från kommittén.

Motiveringen ska vara att resultaten under OS i Rio inte levde upp till förväntningarna, där brottarna tävlade med vissa skadeproblem.

– Med tanke på mina nackproblem var det ett under att jag ens klarade av att brottas under OS-kvalen. Det känns orättvist att SOK förväntar sig att jag ska vinna OS efter en sådan skada, säger Henna Johansson, som slutade på en tiondeplats i mästerskapet, till Norrländska Socialdemokraten.

Besviken över motiveringen

För Johanna Mattssons del resulterade Rio-OS i en 14e: placering.

– Det har ändå gått bra för mig på alla tävlingar utom OS. Jag är besviken över att jag inte fått någon bättre och ordentligare motivering, säger hon.

SOK:s stöd innehåller förutom 6000 kronor i månaden också betalda resor, läger och tävlingar. Både Henna Johansson och Johanna Mattsson har andra sponsorer som gör det möjligt att få ekonomin att gå ihop, men det indragna stödet från SOK är ändå ett tufft besked.

– Det är tråkigt så klart. Det blir tuffare ekonomiskt och jag behöver dra in pengarna på annat sätt i stället. Nu har jag tur som har det jobb jag har (lärare på brottningsgymnasiet i Helsingborg) och det motsvarar det ekonomiska bidraget jag fick från SOK, säger Johanna Mattsson till Norrländska Socialdemokraten.

 

Philip Pettersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag