Sveriges spelare tackar publiken efter basketmatchen i damernas EM-kval mellan Sverige och Kroatien. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅNSveriges spelare tackar publiken efter basketmatchen i damernas EM-kval mellan Sverige och Kroatien. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Sveriges spelare tackar publiken efter basketmatchen i damernas EM-kval mellan Sverige och Kroatien. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Amanda Zahui blev stor svensk hjälte. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅNAmanda Zahui blev stor svensk hjälte. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Amanda Zahui blev stor svensk hjälte. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Svensk seger i kvalrysaren

Publicerad

Det var matchen i EM-kvalet i basket som betydde allt. Då blev det en gastkramare utöver det vanliga.

Med lite mer än en minut kvar satte Amanda Zahui poängen som gav Sverige segern mot Kroatien, 63–55 (32–30).

– Vi spelade tufft, vi spelade tillsammans och vi spelade som Sverige ska, säger stjärncentern.

Det var som om de svenska spelarna inte ville lämna arenan efter EM-kvalsegern i basket mot Kroatien inför 5 027 åskådare på Hovet i Stockholm.

Som de njöt.

Amanada Zahui stod framför en lång rad av de supportrar som mot slutet bildade en ljudkuliss det var omöjligt att förlora i.

Längst fram studsade två tjejer i tioårsåldern.

Den ena fick en kram medan den andra besegrade sin blygsel och fick fram det hon ville ha sagt:

– Du är verkligen min favorit. Du är världens bästa basketspelare.

Hon tog i lite, men visst var Sveriges representant i WNBA oerhört viktig mot Kroatien.

Zahui dominerade under korgarna, bland annat med 16 returer, och hon satte matchavgörande 59–53 med lite mer än en minut kvar av dramat.

– Sjukt kul. Speciellt på hemmaplan, inför vänner och familj och på alla hjärtans dag. Det här var en av de bästa atmosfärer jag har spelat i och då räknar jag in college och WNBA, säger hon.

"Riktigt jävla glad"

Efter debaclet i Borås i lördags fick spelarna se videoklipp där italienskorna slängde sig efter lösa bollar framför fötterna på stillastående svenskor. Mot Kroatien lovade lagkaptenen Elin Eldebrink ett blågult jävlar anamma.

Kalis Loyd, som fick chansen från start i stället för skadade Farhiya Abdi, personifierade inställningen och satte tonen direkt. Frankrikeproffset spelade försvar på Kroatiens stjärna Antonija Sandric och var dessutom vassast framåt med 12 poäng.

– Jag är så jävla glad, riktigt jävla glad. Ursäkta språket men jag är så stolt över laget. Det var tungt efter matchen mot Italien men ibland behöver man en smäll. Nu har vi ändå en bra chans att ta oss till EM, säger Loyd.

Bäst när det gällde

Elin Eldebrink var eld och lågor. Efter en jobbig match på den offensiva planhalvan gjorde lagkaptenen fem av sina sex poäng när det behövdes som mest.

Dessförinnan hade Sverige inte fått i en enda boll under de första fem minuterna i sista perioden.

– Vilken lättnad. Fantastiskt kul att spela inför den här publiken. Sista minuterna lyfte det, vi var trötta men det spratt ändå i benen. Jag skulle gärna spela här varje match, säger Eldebrink.

I och med segern är Sverige tvåa i gruppen bakom Italien, som slog Makedonien med 93–33. Toppduon har tre segrar och en förlust medan Kroatien står på två segrar och två förluster inför kvalavslutningen i november.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag