Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk politiker vill stoppa hockey-VM

Ordföranden i Östgruppen Martin Uggla om situationen i landet.
Karin Ernlund.
Foto: Jessica Gow/TT
Foto: ANDREI POKUMEIKO / POOL

Fredliga demonstranter har misshandlats och fängslats och omvärlden har infört sanktioner.

Diktatorn Aleksandr Lukasjenka klamrar sig fast vid makten och nästa år ska Belarus arrangera hockey-VM.

– Internationella hockeyförbundet måste sätta ner foten, säger centerpartisten Karin Ernlund.

Flera världsledare har fördömt situationen i Belarus och gett sitt stöd till folket. Franske presidenten Emmanuel Macron har krävt Aleksandr Lukasjenkas avgång.

– Det handlar om ett auktoritärt styre som inte kan acceptera demokratins logik och som klamrar sig fast med våld. Det är uppenbart att han måste avgå, sa Macron nyligen.

På tisdagen meddelade Storbritannien och Kanada att man inför sanktioner mot Aleksandr Lukasjenko, presidentens son och flera andra ledande personer i landets regering, som pekas ut som skyldiga till människorättsbrott.

– I dag skickar Storbritannien och Kanada en tydlig signal genom att införa sanktioner mot Aleksandr Lukasjenkos våldsamma och falska regim, sade brittiske utrikesministern Dominic Raab i samband med att sanktionerna presenterades.

Förbundet: ”Ska genomföras som planerat”

Samtidigt blundar Internationella hockeyförbundet (IIHF) för det politiska läget i Belarus.

– VM ska genomföras som planerat i Belarus, har IIHF:s ordförande René Fasel envist sagt.

Även svenska förbundsbasen Anders Larsson står bakom den inställningen.

Däremot har Lettland protesterat. Meningen är att Lettland och Belarus ska dela på värdskapet för vårens hockey-VM.

Lettlands regering har i en skrivelse till IIHF krävt att få dela VM med några andra än Belarus. 

– IIHF borde dra sitt strå till stacken och tillmötesgå Lettland, menar centerpartisten Karin Ernlund.

Karin Ernlund: ”För honom är VM politik”

Karin Ernlund är idrottsborgarråd i Stockholm och en av få svenska politiker som reagerat över planerna på ett hockey-VM i diktaturen Belarus.

– Det är nu omvärlden har chansen att påverka den demokratiska utvecklingen i Belarus och sätta punkt för Lukasjenkos styre, menar Karin Ernlund.

Varför är så många politiker tysta?

– Ja, det undrar jag också. Det finns en utbredd vilja att säga att politik och idrott inte hör ihop och idrottens uppgift är inte att ta politisk ställning. Men detta är viktigt: för Lukasjenko är ett hockey-VM politik, det är givetvis en fjäder i hatten för honom.

Även flera idrottare i Belarus har protesterat mot den egna regimen. Bland annat har drygt 600 idrottsmän och kvinnor skrivit under en protestlista mot regimen. En av dem, tvåfaldige olympiske basketstjärnan Jelena Leutjanka, har gripits av polisen.  

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.