Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk fotbollsprofil hölls fången i skogen

Så här rapporterade Expressen om händelsen i maj förra året.
Svenske fotbollsprofilen hade stämt träff med en kvinna via dejtingappen Tinder.Foto: ANDRE M. CHANG / ZUMA PRESS TT NYHETSBYRÅN
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Den kände svenske fotbollsprofilen hade stämt träff med en kvinna via Tinder – i stället mötte flera män upp honom och höll honom fången i ett skogsparti, enligt SportExpressens uppgifter.

Där utsattes han för dödshot och utpressning samtidigt som hans konto tömdes på pengar.

Nu åtalas ligan.

Händelsen inträffade i början av 2019. Den kända fotbollsprofilen hade då stämt träff med en kvinna, för att i stället luras ut i skogen av fem män, har SportExpressen tidigare berättat.

Enligt SportExpressens uppgifter ska männen ha fört bort fotbollsprofilen till ett skogsområde där de höll honom fånge i två timmar, och hotade honom med kniv.

Fotbollsprofilen blev av med en större summa pengar i samband med rånet. Männen ska ha hotat honom och hans familj och på så sätt fått tillgång till hans bankkort och bank-ID.

”Har frihetsberövat och rånat”

Uttag och överföringar gjordes på sammanlagt 109 000 kronor.

Nu åtalas de misstänkta för rånet:

”Flera av målsägandena har lockats till Strängnäs i tron att de har en träff med en ung kvinna, men har i stället mötts av unga män som på olika sätt bland annat har frihetsberövat och rånat målsägandena”, skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

– Det är en mycket omfattande utredning som har lett fram till detta åtal, säger vice chefsåklagare Jessica Wenna.

Åtalet gäller bland annat grovt rån, rån, människorov och penningtvättsbrott.

Stöttas av klubben

Fotbollsprofilen själv vill inte kommentera åtalet men en representant för mannens klubb säger till SportExpressen att de ger honom stöd.

– Det har vi självklart gjort, i lite olika delar och på lite olika sätt. Jag vill helst inte gå in på några detaljer. Vi har givit stöd till honom i form av oss som personer, men också professionellt.

Kommer klubben att finnas där när rättegången inleds?

– Det får vi väl stämma av, men på ett eller annat sätt kommer vi definitivt att göra det. Sedan om vi är med i rättssalen eller hur vi agerar, det får vi stämma av med honom. Men jag tänker absolut att vi kommer att stämma av hans behov och ta, utifrån det, ett eget beslut. Det kan finnas säkerhetsaspekter när det gäller sådant här, utöver det personliga och mer mentala. Det får vi göra en värdering av när det drar ihop sig.

Har ni varit tvungna att förhålla er till säkerhetsaspekten under månaderna efter det inträffade?

– Nej, inte efteråt. Men däremot i samband med händelsen. Det har inte varit för att det har funnits någon hotbild, utan bara ur trygghetsperspektiv, i samband med händelsen och ungefär 48 timmar efteråt. Då såg vi till att det inte bara fanns ett mentalt stöd, utan även ett fysiskt stöd. Kring honom, alltså. Dygnet runt, de första dagarna. Det var inte för att det fanns en hotbild, utan bara för att inte behöva oroa sig för den aspekten.

Huvudförhandlingen beräknas börja den 30 januari.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.