Foto: Anders Ylander
 Foto: Anders Ylander

Svemo: "Vi kände att gränsen var nådd"

Publicerad

Ett interngräl mellan Fredrik Lindgren och förbundskapten Anders Fröjd skakar om svensk speedway.

Nu har det Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet förklarat varför stjärnan Lindgren blivit avstängd i en månad.

– Det handlar om respekt. Vi vill markera vad som är okej och inte, säger Jon Lindberg på Svemo till SportExpressen.se.

Det var i februari Fredrik Lindgren meddelade att han inte tänkte representera Sverige i lag-VM.

Anledningen till bojkotten avslöjade han i en intervju med Nerikes allehanda tidigare i april, där han talade ut om den krackelerade relationen med förbundskaptenen Anders Fröjd.

– En sådan människa vill jag inte ha med att göra i något sammanhang, sa han till NA.

– Det är en ganska liten grej, men det är en helt sjuk grej som påvisar vad han är för sorts människa.

I dag kom svaret från Svemo, Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet. Lindgren blir avstängd från utländsk seriespeedway mellan 14 april och 11 maj, och missar därmed tre matcher med polska Gdansk.

"En disciplinär åtgärd för den negativa publicitet som Fredrik har orsakat Track Racing sektionen/Svemo i samband med sitt beslut att inte delta i lag-VM för Sverige 2014", skrev förbundet i sin motivering enligt Radiosporten.

"Var dags att sätta ned foten"

Jon Lindberg, koordinator på Svemo, fattade beslutet tillsammans med kollegan Tony Olsson.

– Det är ett disciplinärt straff för de uttalanden han gjort i samband med att han tackade nej till lag-VM. Hans nej har ingenting med bestraffningen att göra, utan det är det efterspel som har blivit. Vi kände att gränsen var nådd och tyckte det var dags att sätta ned foten, säger Lindberg till SportExpressen.se.

– Det handlar om respekt. Vi vill markera vad som är okej och inte.

– Vad han har sagt har framgått av allt som publicerats och det vill jag inte gå in på nu.

"Mycket negativ stämning"

Lindberg stänger dock inte dörren till landslaget å Lindgrens vägnar.

– Vår förhoppning är att han ska kunna komma tillbaka. Vi ska ha en träff inom snar framtid och prata igenom det här ordentligt. Fredrik är absolut välkommen tillbaka, säger han.

Daniel "Dalle" Andersson är lagledare i Lindgrens klubb Indianerna.

– Jag tror inte Fredriks avstängning kommer påverka oss negativt alls, säger han.

– Men jag tycker det är tråkigt att det blir så här, för att det blir mycket negativ stämning runt sporten när sådant här kommer in. Det är inte bra och jag hoppas verkligen att de kommer till en lösning.

 

Missa inga sportnyheter – ladda ner Expressen till din Iphone eller Android.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag