Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kopplar till Johaug – efter förklaringen

Tommy Forsgren jämför Jenny Fransson-fallet med Therese Johaugs dopingärende
Foto: HEIKO JUNGE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALEKSANDAR DJOROVIC/TT / TT NYHETSBYRÅN

OS-hoppet Jenny Fransson har testat positivt för metyltestosteron – en anabol steorid som finns på svarta marknaden. 

Franssons möjligheter att frias är små – oavsett om hon fått i sig preparatet medvetet eller inte, menar Tommy Forsgren på Svensk antidoping. 

– Johaug-fallet är bra som praxis, säger Forsgren. 

Det var Dagens Nyheter som under måndagen kunde berätta att Jenny Fransson, OS-medaljör i Rio för fyra år sedan och ett av de stora hoppen till sommarens mästerskap i Tokyo, testat positivt för doping. 

Enligt tidningen har Fransson haft den anabola steroiden metyltestosteron i kroppen. En substans som enligt Tommy Forsgren, senior rådgivare på Svensk antidoping, inte är registrerat som läkemedel i Sverige. 

– Det är en svarta marknaden-substans för de som vill använda genvägar till att bygga muskler, säger Forsgren. 

Fransson äter inte kosttillskott

Forsgren vill inte gå in på det specifika Fransson-fallet, men menar att det teoretiskt är möjligt för en aktiv att få i sig metyltestosteron av misstag. 

– Det finns längre tillbaka i tiden att man funnit just den substansen i kosttillskott, odeklarerat. Så den teorin kan fungera. 

Fransson menar dock själv att hon inte kan ha fått i sig substansen genom kosttillskott, och heller inte genom den proteindryck hon gör reklam för. Den 32-åriga brottaren menar att hon blivit utsatt för ett sabotage. 

– Min tanke är att någon som varit i lokalen när jag har tränat har gjort det här mot mig, säger Fransson till DN. 

”Johaug-fallet är bra som praxis”

Men oavsett hur brottaren fått i sig substansen är hennes möjligheter att bli totalt friad väldigt små. I utredningen läggs stor vikt även vid utövarens eget ansvar att undvika förbjudna substanser. 

– Johaug-fallet är bra som praxis, säger Tommy Forsgren. 

– Hon riskerade 48 månaders avstängning, rekommenderades 14, dömdes till 13 vilket blev överklagat till 18. Först är det avsikten – och de kom fram till att hennes avsikt inte var att fuska. Sedan är det i vilken grad hon själv hade begått fel, och det tyckte man att hon gjort i ganska stor utsträckning. 

TV: Peter Reinebo, SOK: ”Jag blir bestört”

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.