Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svaret till skribenten: Är inte alls som Saudi

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Schackförbundets Ofelia Eriksson.
Expressens ledarskribent Eric Erfors.
Foto: Cornelia Nordström

Expressens ledarskribent, Eric Erfors, skriver att damschack är schackmatt för jämställdheten.

Nonsens, menar schackspelaren och ungdomsledaren Ofelia Eriksson.

– Det är väldigt sensationslystet. Vi har en tävling för flickor i Sverige, i övrigt så spelar vi tillsammans.

"I Sverige sportar vi som i Saudiarabien" är rubriken på Expressens ledarskribent, Eric Erfors, text om jämställdhet inom idrotten.

I sin ledare kritiserar Erfors att det finns tävlingar endast för damer inom schacken.

"Är kvinnor per definition mindre begåvade och mindre lämpade för spelet än män? Jag vägrar faktiskt att tro att så är fallet", skriver Erfors.

Ofelia Eriksson, schackspelare, ungdomsledare och administratör för svenska schackförbundet, delar inte Erfors åsikter.

Hon menar att schacksporten i själva verket är jämställd – i hur man tävlar – och att de få damschacktävlingar som arrangeras finns där för att få fler kvinnor till sporten.

– Det framställs väldigt tråkigt. Vi har så få som två-tre procent kvinnor som spelar schack. Vi har en tävling för flickor i Sverige, i övrigt så spelar vi tillsammans. Det är inte som i Saudiarabien! Jag var precis och spelade en tävling nu, och man spelar alltid kvinnor och män, men sedan finns det några få tävlingar för att peppa de tjejer som finns och få fram tjejer.

"Är inte så i verkligheten"

– Vi har så sned könsfördelning. Att bara ignorera det problemet och göra ingenting... jag ser inte hur det skulle göra att vi får fram fler tjejer. Det finns olika åsikter kring det här, men det måste ju vara bättre att göra någonting än att göra ingenting alls.

Så vad tycker du om Expressens ledare då?

– Det är väldigt sensationslystet. Det är inte så i verkligheten. Det stämmer inte. Man väljer ut en väldigt liten bild. Det är ju ett väldigt fåtal tävlingar där bara kvinnor får delta.

Är det en orättvis vinkel?

– Ja, jag tycker att det är det, säger Eriksson, och fortsätter:

– Jag fick åka ut och spela EM och VM som ung och nu är jag kvar som ungdomsledare. De tjejer som kommer till mina schackgrupper ser att de inte är ensamma och att det inte är något konstigt med det. Sådant tycker jag är väldigt viktigt.

"Varit en manlig tradition"

Vad beror den här snedfördelningen på? Att det är så få kvinnor som spelar schack?

– Det är jättesvårt att säga. Tradition är väl det mesta. Kvinnor började inte spela schack förrän på 1900-talet, det har alltid varit en manlig tradition. Sedan är det en sådan miljö där det kan vara svårt att komma in som ensam tjej, speciellt när det varit mycket äldre män.

Vad vill du säga till vår ledarskribent, Eric Erfors nu då?

– Jag tycker att han ska besöka en schacktävling och se hur det är i verkligheten. Att det är kvinnor och män som tävlar tillsammans, på lika villkor, men också se vilken sned fördelning det är.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.