Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svaret om Goitom: ”Det finns ju alla möjligheter”

Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Björn Wesström kommer inte sparka tränaren Rikard Norling.

Istället ser AIK:s sportchef hur klubben ska utvecklas och ta nästa steg inför nästa säsong - med en mer offensiv fotboll. 

Samtidigt står det klart att provspelande målvakten Adam Bogdan inte är aktuell för AIK i nuläget och att lagkaptenen Henok Goitom ser ut att bli kvar i klubben – där han kan bli spelande assisterande tränaren nästa år.   

– Allt är möjligt, säger Björn Wesström. 

Sportchefen Björn Wesström hymlar inte med att säsongen varit en besvikelse. Men att sparka tränaren Rikard Norling är inte någon lösning, enligt Wesström. 

Däremot är han tydlig med att AIK måste utveckla sitt spel, men menar att kontinuitet är ledordet för att nå framgångar 2020. 

– Vi är besvikna eftersom vi inte når dit vi siktar. Det är väl den övergripande känslan. Sedan kommer man att behöva bryta ner det i många olika delar och fråga oss varför det är så. Varför blev det så här? 

– Den processen vill jag inte föregå utan jobba igenom den fullt ut innan vi på något sätt konstatera vad säsongen 2019 var. Vad huvudskälen var till varför det blev så här, säger han. 

Hur ser du på er poängskörd och att ni bara kommer fyra?

– Det tror jag är framtiden i allsvenskan. Vi har de här två åren sett en mer uppdelad allsvenska där topplagen där fler poäng och där bottenlagen där färre poäng. Det blir liksom en tydligare fördelning av poängen . 

– Det betyder att man troligtvis behöver överträffa de där 65 poängen som varit en rimlig nivå för att vinna tidigare. Övertid blir det att man måste ta mer poäng än så. 

– Det måste vi förhålla oss till. 

Många menar att ert spel varit för defensivt i år och att ni inte fått ut tillräckligt offensivt, vad säger du om det? 

– Just den fotbollsmässiga delen får Rikard svara på för hur han ser. Kopplat till prioritering till matchplan, träning, planering, match och utvärdering. Det är någon slags stege där som man behöver för att komma fram till hur det blev så här. 

– Hur vred vi balansen utifrån de prioriteringar vi hade? Ska vi prata om det så har det varit ett tydligt fokus på resultatcynism sedan Rikard kom till klubben. Jag kommer ihåg att vi hade ett sånt resonemang 2017 när vi tappade poäng i ett derby på Friends. Det stod 1-1, vi gick för det och åkte på 2-1 i stället. Där och då sa vi att det där publikfrieriet skulle bort och i stället skulle vi ta så många poäng som möjligt. 

– Och det gav oss guldet 2018 då vi tog 67 poäng. Så att man 2019 har en liknande idé är nog inte så där jättekonstigt trots allt. Sedan behöver vi hela tiden, när vi som AIK har, har en god kontinuitet på många poster, jobba med utveckling på sin egen post. Det är inte så att världsfotbollen står still, utan den går framåt hela tiden. 

”Behöver utvecklas” 

Björn Wesström är tydlig med att kontinuiteten är viktig i hans ledarfilosofi. 

– Men vissa klubbar har den filosofin att de ska byta folk på många poster för att hänga med i det. Jag är mer av den filosofin att man ska ha kontinuitet och historiken kvar och jobba med utveckling av personerna som är på de posterna. Jag tror att det är en framgångsfaktor över tid. 

– Det är min filosofiska hållning till det. Jag tror att, utan att jag nu föregår utvärderingar, att man kan konstatera att vi behöver utveckla oss själva, men även titta på saker som varit vår trygghet under de här åren, för att verkligen utmana oss själva och spänna bågen och kanske dra pendeln mot ett håll som vi kanske är lite oroliga för vad det skulle innebära. Vi ska utmana oss själva i en utvärderingsprocess och i en försäsong, så att vi ska få mycket kraft och energi så finns det poänger att utmana något som varit väldigt stabilt. 

Hur ser du på stressfaktorn att Djurgården och Hammarby gått så bra den här säsongen?

– Det är en verklighet vi kommer att behöva vänja oss vid. De kommer att vara topplag i allsvenskan under några år framöver om man inte snubblar bort det.

– Vi har varit där sedan 2011 och det är många år jämfört med deras resa. Vi har gjort något som Djurgården och Hammarby strävar efter. Vissa menar att Djurgården och Hammarby är i kapp. Ja, det är ikapp under ett år. Hammarby under två år kanske, men inte över tid. Så är det inte, men det kan bli så. Men det finns pilar som pekar i riktningen att det kommer att vara jämt och utmanande. 

Vann både derbyna 

AIK vann båda derbyna mot svenska mästarna Djurgården. Men Wesström hade hellre haft ytterligare ett SM-guld. 

– Vi slog Djurgården två gånger i år. Så att individuellt och inbördes är vi tydligt bättre. Men nu är det inte det serien går ut. Jag är helt medveten om att det viktigaste för en AIK:are är att vinna allsvenskan och sedan vara bäst i stan. Vinner man inte allsvenskan ska man vara bäst i stan. I år gjorde vi inget utav dom så det är klart att det blir en väldigt känslomässigt jobbigt för oss. 

– Jag är inte van att Hammarby och Djurgården är bättre än oss. Under åren jag jobbat i AIK har de aldrig hänt. 

Nu kräver många supportrar att du ska avgå och att Rikard Norling ska avgå. Vad tänker du om det?

– Alla är fria att tycka vad de vill.  Det finns inget annat än de. Jag försöker göra det jag är tillsatt för att göra. Få ut så mycket av AIK och få AIK att bli bättre på kort och lång sikt. Det är det som är mitt arbete, tills den dagen min chef säger till mig att nu är det klart här. Då kommer det vara det jag jobbar för.

 – Jag har svårt att se att AIK vill ha ledare som viker ner sig. Att så fort man upplever minsta lilla som kan uppfattas som motgångar. Om vi önskar den typen av ledare ska det i sådana fall stå i profilen på nästa tränare eller sportchef som anställs. Att vid motgång, vik ner dig. 

– Jag har väldigt svårt att se att någon i klubben tycker att det är en bra egenskap. 

Rikard Norling kommer inte att få sparken med andra ord?

– Nej, Rikard är tränare för AIK nästa år. Det var vad vi var överens om inför det här året och det är det vi jobbar för inför 2020. Sedan ska vi utveckla oss själva och utveckla verksamheten, det är det är vi har fokus på nu. 

Vad är status med målvakten Adam Bogdan som ni hade på provspel här tidigare?

– Han åkte hem för någon vecka sedan och som situationen ser ut nu så har vi tre målvakter och det är inte så att vi är i akut behov av att rekrytera en målvakt. 

– Det handlar mer om att titta på alternativ om vi säljer en målvakt. Om vi säljer en målvakt helt enkelt. 

Är det något på gång där på målvaktsfronten?

– Nej, i nuläget skulle jag ljuga om jag sa att något var stekhett. 

Och situationen med Henok Goitom?

– Vi har samtal med spelarna som har utgående kontrakt. Det är kopplat till vad dom vill, vad vi ska och vilken riktning ska vi ta. De tre spelare vi pratar om är äldre spelare, två av dom är utländska spelare. Ja, det är en massa saker att väga in till hur vi ska utveckla truppen. 

- Vi får återkomma i de frågorna. 

Henok Goitom har varit ganska tydlig med att han vill vara kvar?

– Ja, och det är jag helt övertygade om att vi också vill. Sedan måste vi se över formerna. 

Har ni erbjudit honom ett nytt kontrakt?

– Han har ett kontrakt, ett kontrakt som ledare. Men det är inte det vi ska prata om när vi träffas. Vi ska prata om hans spelarkarriär. 

Kan han bli spelare och även vara med i tränarstaben nästa år?

– Klart det finns alla möjligheter. 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.