Tävlingsryttaren Kristina WargTävlingsryttaren Kristina Warg
Tävlingsryttaren Kristina Warg
Hästsportsjournalisten Ulrika FåhraeusHästsportsjournalisten Ulrika Fåhraeus
Hästsportsjournalisten Ulrika Fåhraeus

Svaret – efter utspelet om "pedofildrömmar"

Publicerad

Har ridsporten blivit till en utseendefixerad modeparad?

Journalisten Ulrika Fåhraeus utspel om att unga hästtjejer blir till "pedofildrömmar" genom sina bloggar bemöts nu av tävlingsryttaren Kristina Warg.

– Det känns som att hon väljer att inte vara tydlig bara för att provocera, säger Warg till SportExpressen.

En diskussion om pryl- och skönhetsideal har blossat upp inom ridsporten.

Hästsportsjournalisten Ulrika Fåhraeus skrev i förrgår en debattartikel på SVT Opinion där hon menade att stallet inte längre är en frizon för unga tjejer att klä sig och vara som man vill. Hon menar att "sporten har blivit en modeparad" – och att problemet framför allt kommer av alla bloggare.

"Många inlägg handlar inte alls om hästar. Det kan vara en bild på barnet med läppglans, solglasögon och en tröja nerhasad över en bar axel. Barn som utan att förstå det sexualiserar sig själva. Rena pedofildrömmen."

"Ute efter publicitet och kändisskap"

Debattartikeln har väckt uppmärksamhet i hästsportkretsarna.

Nu svarar tävlingsryttaren Kristina Warg med ett eget inlägg på SVT Opinion där hon menar att det snarare att rör sig om ett samhällsproblem. Warg tycker att det är fel att ge sig på unga tjejer, bara för att de bloggar.

"Att ge sig på bloggarna genererar självklart klick och det skapar en debatt. Men samtidigt ger det snarare ett intryck av en skribent som är ute efter publicitet och kändisskap än någon som är genuint driven att förbättra vardagen för dagens ungdomar", skriver hon.

När SportExpressen når tävlingsryttaren utvecklar hon sin kritik.

– Jag håller med om att det finns en utseendepress inom ridsporten. Men jag tycker att hon ger sig in i debatten på helt fel sätt när hon anklagar hästbloggarna som en enskild källa till problemet, säger Warg.

"Många som känner sig träffade"

– I formuleringen om "pedofildrömmar" var hon inte tydlig med att hon inte anklagar barnen, och det reagerade jag väldigt starkt på. Det kunde tolkas som att de har gjort sig själva till pedofiloffer. Det känns som att hon väljer att inte vara tydlig – bara för att provocera, fortsätter hon

– Jag har fått kommentarer till mig, och även genom min blogg, där folk har kommenterat hennes debattinlägg. Det är många som känner sig träffade. Och jag tycker inte att de ska behöva känna sig träffade.

I stället för att kritisera enskilda bloggare tycker Kristina Warg ansvaret ligger hos föräldrar att prata med sina barn.

"Vi använder mycket prylar"

– Jag tycker att vi ska prata öppet om det här, och inte beskylla varandra. Föräldrar behöver prata med sina barn om att prylar inte gör dig till en bättre människa. Att det inte har någonting att göra med vilka ridbyxor man har.

Du har sysslat med ridsport sedan tre års ålder – är utseendefixeringen ett problem inom sporten?

– Själv har jag inte upplevt att jag har varit tvungen att ha vissa prylar för att passa in. Samtidigt finns det där… Vi använder väldigt mycket prylar och utrustning i vår sport, jämfört med till exempel löpning där man bara behöver ett par skor. Så att ganska mycket fokus hamnar på det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag