Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svaret – efter utspelet om "pedofildrömmar"

Tävlingsryttaren Kristina Warg
Hästsportsjournalisten Ulrika Fåhraeus

Har ridsporten blivit till en utseendefixerad modeparad?

Journalisten Ulrika Fåhraeus utspel om att unga hästtjejer blir till "pedofildrömmar" genom sina bloggar bemöts nu av tävlingsryttaren Kristina Warg.

– Det känns som att hon väljer att inte vara tydlig bara för att provocera, säger Warg till SportExpressen.

En diskussion om pryl- och skönhetsideal har blossat upp inom ridsporten.

Hästsportsjournalisten Ulrika Fåhraeus skrev i förrgår en debattartikel på SVT Opinion där hon menade att stallet inte längre är en frizon för unga tjejer att klä sig och vara som man vill. Hon menar att "sporten har blivit en modeparad" – och att problemet framför allt kommer av alla bloggare.

"Många inlägg handlar inte alls om hästar. Det kan vara en bild på barnet med läppglans, solglasögon och en tröja nerhasad över en bar axel. Barn som utan att förstå det sexualiserar sig själva. Rena pedofildrömmen."

"Ute efter publicitet och kändisskap"

Debattartikeln har väckt uppmärksamhet i hästsportkretsarna.

Nu svarar tävlingsryttaren Kristina Warg med ett eget inlägg på SVT Opinion där hon menar att det snarare att rör sig om ett samhällsproblem. Warg tycker att det är fel att ge sig på unga tjejer, bara för att de bloggar.

"Att ge sig på bloggarna genererar självklart klick och det skapar en debatt. Men samtidigt ger det snarare ett intryck av en skribent som är ute efter publicitet och kändisskap än någon som är genuint driven att förbättra vardagen för dagens ungdomar", skriver hon.

När SportExpressen når tävlingsryttaren utvecklar hon sin kritik.

– Jag håller med om att det finns en utseendepress inom ridsporten. Men jag tycker att hon ger sig in i debatten på helt fel sätt när hon anklagar hästbloggarna som en enskild källa till problemet, säger Warg.

"Många som känner sig träffade"

– I formuleringen om "pedofildrömmar" var hon inte tydlig med att hon inte anklagar barnen, och det reagerade jag väldigt starkt på. Det kunde tolkas som att de har gjort sig själva till pedofiloffer. Det känns som att hon väljer att inte vara tydlig – bara för att provocera, fortsätter hon

– Jag har fått kommentarer till mig, och även genom min blogg, där folk har kommenterat hennes debattinlägg. Det är många som känner sig träffade. Och jag tycker inte att de ska behöva känna sig träffade.

I stället för att kritisera enskilda bloggare tycker Kristina Warg ansvaret ligger hos föräldrar att prata med sina barn.

"Vi använder mycket prylar"

– Jag tycker att vi ska prata öppet om det här, och inte beskylla varandra. Föräldrar behöver prata med sina barn om att prylar inte gör dig till en bättre människa. Att det inte har någonting att göra med vilka ridbyxor man har.

Du har sysslat med ridsport sedan tre års ålder – är utseendefixeringen ett problem inom sporten?

– Själv har jag inte upplevt att jag har varit tvungen att ha vissa prylar för att passa in. Samtidigt finns det där… Vi använder väldigt mycket prylar och utrustning i vår sport, jämfört med till exempel löpning där man bara behöver ett par skor. Så att ganska mycket fokus hamnar på det.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.