Lämnade Sverige – och blev arbetslös

Nu tvingas han hoppa av programmet, på grund av sin epilepsi, efter samtal med läkare.
Jan Boklöv.
Foto: BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN
Foto: IMAGO SPORT / IMAGO SPORTFOTODIENST/ IBL

Trots sin sjukdom revolutionerade han en hel sport. 

Sedan försvann Jan Boklöv från rampljuset, blev arbetslös och hemmapappa. 

– Jag tänker sällan tillbaka på min karriär, säger backhoppningslegendaren som nu är 54 år. 

Från första början var det egentligen ett misstag. Jan Boklöv orkade inte hålla ihop skidorna och benen formades till ett V. 

Men helt plötsligt hade Boklöv hoppat över 20 meter längre än han brukade.

Året var 1985 och en helt ny stil hade skapats inom backhoppningen och den skulle komma att förändra sporten fullständigt. 

Men också få en hel del kritik inledningsvis.  

– Det var långt i från alla som gillade hur jag hoppade, det fanns de som tyckte att det var fult och oetiskt. Att jag förstörde sporten, säger Jan Boklöv som av flera domare ofta fick betydligt lägre poäng än sina konkurrenter.

Den nya V-stilen innebar dock långa hopp. Som längst hoppade Boklöv 177 meter under sin karriär.

Men även om han på egen hand utvecklade en helt ny stil inom backhoppningen så är Boklöv, som nu är 54 år gammal, lågmäld. 

– Jag kan inte säga att jag är stolt på det sättet. För min del var det bara så jag hoppade. Och det känns längesen nu, jag tänker inte så mycket på backhoppning längre. 

”Jag tjänade inga pengar”

I december 1988 blev Jan Boklöv den förste svensk någonsin att vinna en världscuptävling. Och samma säsong vann han även den totala världscupen och kom femma i den tysk-österrikiska backhopparveckan. 

Samtidigt var det allt fler backhoppare som började använda sig av den framgångsrika V-stilen och konkurrensen hårdnade. 

Efter att ha brutit foten 1991 och sedan aldrig riktigt lyckats ta sig tillbaka så bestämde sig Jan Boklöv för att lägga av 1993. 

Efter det har Sveriges mest framgångsrika backhoppare genom tiderna levt ett tillbakadraget liv. 

– Jag tjänade aldrig några pengar på backhoppningen. Jag hade i stort sett inga sponsorer alls. Så det är klart att det var tufft, men det var inte för pengarna som jag höll på. Det var för att jag älskade backhoppning, säger Jan Boklöv som under sin karriär jobbade på en förskola. 

”Jag fick inga jobb”

Tillsammans med frun Jorun har Jan Boklöv sönerna Joel och Jonas. Och de har under många år bott utomlands, det med anledning av Joruns jobb inom EU. 

Familjen har bott både i Luxemburg och Bryssel efter att Jan Boklöv avslutat sin karriär.

– Under åren utomlands jobbade jag inte alls, det var svårt med språket och jag fick inga jobb. Så jag var hemmapappa i stället. 

Sedan ett par år tillbaka är familjen Boklöv tillbaka i Sverige och Stockholm. 

– Jag trivs bra med livet. Jag har en del småjobb då och då, säger Jan Boklöv som just nu egentligen skulle ha befunnit sig på inspelningen av ”Mästarnas mästare” i Skåne men tvingades hoppa av i sista stund. 

– Det är tråkigt så klart, men efter samtal med läkare fick det bli så. Jag vill inte ta några risker med min hälsa. 

”Då kommer anfallen”

Jan Boklöv lider av epilepsi. 

– Jag hade det redan under min karriär, och då kunde vara det tufft. Anfallen kommer lättare när man anstränger sig. De triggas av det. 

– Men sedan jag slutade med backhoppningen har det blivit bättre, jag får inte anfall så ofta längre. Och tävlingarna i ”Mästarnas mästare” är tuffa, det vet man. Så det var nog ett bra beslut. 

Så mycket backhoppning, eller någon annan sport heller, följer inte Jan Boklöv nu för tiden. 

– I stort sett all sport på tv kostar pengar i dag, och jag är inte intresserad av att betala för det. Det finns roligare saker att göra i livet. 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.