Foto: Sue OgrockiFoto: Sue Ogrocki
 Foto: Sue Ogrocki
Foto: Mark J. TerrillFoto: Mark J. Terrill
 Foto: Mark J. Terrill
Kobe Bryant med NBA-pokalen efter en av sina fem titlar med Los Angeles Lakers. Foto: Nick UtKobe Bryant med NBA-pokalen efter en av sina fem titlar med Los Angeles Lakers. Foto: Nick Ut
Kobe Bryant med NBA-pokalen efter en av sina fem titlar med Los Angeles Lakers. Foto: Nick Ut
Kobe Bryant firar USA:s OS-guld 2008 med bland annat LeBron James. Foto: Dusan VranicKobe Bryant firar USA:s OS-guld 2008 med bland annat LeBron James. Foto: Dusan Vranic

Kobe Bryant firar USA:s OS-guld 2008 med bland annat LeBron James.

 Foto: Dusan Vranic
Foto: Kathy WillensFoto: Kathy Willens
 Foto: Kathy Willens

Superstjärnan Kobe Bryant lägger av

Publicerad

I natt kom beskedet som skakade basketen.

Kobe Bryant slutar efter säsongen - och han gjorde det med en dikt och ett känslosamt brev till fansen.

– Det ni har gjort för mig är överlägset mer än vad jag har gjort för er, skriver Los Angeles Lakers-ikonen.

Han har hunnit fylla 37 år, Kobe Bryant.

Och under tiden har det blivit många poäng. Men det blir inte många fler.

Kobe Bryant överraskade fansen med dikt och kuvert

I natt berättade amerikanen att han kommer att sluta med basket.

Och han offentliggjorde beskedet i en dikt kallad "Dear Basketball":

"Mitt hjärta kan ta slagen, min hjärna pressen. Men min kropp vet att det är dags att släppa taget. Och det är okej. Jag är redo att släppa taget om dig. Jag vill att du ska veta om det nu, så att vi kan njuta av varje sekund som vi har kvar tillsammans. Bra och dåliga saker. Vi har gett allt vi har."

Kobe Bryant hade ytterligare en överraskning att bjuda på under söndagen.

När Los Angeles Lakers-fansen kom till matchen mot Indiana Pacers hemma i Staples Center under söndagskvällen möttes de av ett svart kuvert med ett stort tack från superstjärnan.

"Det ni har gjort för mig är överlägset mer än vad jag har gjort för er. Jag vet att jag bar lila och guld under varje minut, under varje match. Jag kommer att hedra färgerna i dag och för resten av säsongen. Min kärlek för den här staden, för det här laget och för varenda en av er kommer aldrig försvinna. Tack för den här otroliga resan", skrev Kobe Bryant.

Bäst betald i ligan efter 20 säsonger

20 säsonger har det blivit i NBA.

Men den här har varit svår för LA Lakers storstjärna (den sämsta i hans karriär enligt ESPN), som också är den bäst betalde i hela ligan (220 miljoner kronor om året).

Bryant har ett kontrakt som sträcker sig över ytterligare en säsong. Ett kontrakt som han alltså inte fullföljer, utan karriären tar slut i vår.

– Han chockade mig när han sa det till mig, säger Lakers-tränaren Byron Scott som också spelade med Kobe Bryant säsongen 1996/97.

– Det är bara trist när en storhet som Kobe bestämmer sig för att lägga ner.

"Han är en av de största spelarna"

Kobe Bryant är en av sportens största genom tiderna.

Det är bara Kareem Abdul-Jabbar och Karl Malone som har gjort fler NBA-poäng än Bryant. Under sin karriär har han tagit Lakers till fem titlar.

– Han är en av de största spelarna i den här sporten och har en villkorslös kärlek för sporten. Jag ansluter mig till de miljoner Kobe-fans runt om i världen som gratulerar honom till en makalös NBA-karriär och tackar honom för många spännande ögonblick och minnen, säger NBA-kommissionären Adam Silver enligt AP.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag