Hemma på bryggan. Henrik Zetterberg njuter av sommarledigheten hemma i Sundsvall tillsammans med flickvännen Emma Andersson. Han vill helst slippa all uppståndelse, men även på bryggan hemma i Sundsvall vänder sig folk om för att se Detroits superstjärna. Foto: Nordström Cornelia
Hemma på bryggan. Henrik Zetterberg njuter av sommarledigheten hemma i Sundsvall tillsammans med flickvännen Emma Andersson. Han vill helst slippa all uppståndelse, men även på bryggan hemma i Sundsvall vänder sig folk om för att se Detroits superstjärna. Foto: Nordström Cornelia

Superkändis mot sin vilja

Publicerad
Uppdaterad
SUNDSVALL. Alltid långhårig.
Oftast keps.
Henrik Zetterberg må vara en superstjärna. Men han ser mest ut som han stigit direkt ur en reklamfilm för en norrländsk ölsort.
- Jo, jag gör nog det. Men man kan ju inte vara något annat än den man är, säger han.
Vilket är ungefär vad jag undrat över. Vad som egentligen döljer sig under det där hårsvallet.
Det återstår en timme till intervjun så jag och fotograf Cornelia väljer ett lunchställe på måfå vid torget.
Av en ren tillfällighet släntrar Henrik Zetterberg och Emma Andersson in på samma restaurang fem minuter senare, får ändå sin mat tio minuter före oss – dessutom serverade till ett av de där uteborden som påstods alla vara upptagna.
Jag tvivlar däremot på att d e t var någon tillfällighet.
Sundsvall vårdar helt enkelt sin ”Zäta”.

Henrik Zetterberg själv verkar helst vilja smyga sig in i skuggan direkt när rampljuset fångar in honom.
– Jag har väl försökt lära mig att leva med det. Men... jag är inte typen som strävar efter maximal tid i medierna. Tvärtom. Jag håller mig så gärna borta från allt sånt där.
Därför är också en intervju med Henrik Zetterberg en utmaning. Svårjobbad, kanske är det bästa ordet.
Som när vi undrar om vi kan ta en bild på honom och Emma tillsammans?
– Absolut inte.
Eller ett par bilder hemma i den stora villan på Alnö?
– Nej.
Men i alla fall nån på hans fräcka båt?
– Nix.
Jahapp. Det är liksom bara att gilla läget. Så vi sätter oss vid ett bord vid en kiosk i hamnen och ser vad vi kan få ut av det här.
Det blir faktiskt en del till slut.
– Äh, men så här är det: Jag vill inte hålla på och skylta med vad jag har. Det blir så lätt en massa snack, det är bara onödigt.
De vindrutestora solglasögonen har hamnat på bordet mellan oss. Samtalet fortsätter runt ämnet kändisskap.
För Henrik Zetterberg är – vare sig han vill det eller inte – en superstjärna. Närmast sanslösa lovord har haglat över honom i NHL den här säsongen. Som att han är den som ska ta över efter Steve Yzerman i Detroit, att han är ligans bäste tvåvägsspelare, att han är mer komplett än spelare som Ovetjkin, Crosby och Jagr.
– Det gäller bara att komma ihåg att i medgång är det många som klappar en på ryggen där borta, sen tar samma personer fram kniven i motgång, säger Zetterberg enkelt.
Emma Andersson Foto: Johansson StaffanHär hemma då?
– Här vill jag bara ta det lugnt. Koppla bort från all hockey. Slippa all uppståndelse.
Det går väl så där. För just det faktum att han sedan i höstas är tillsammans med tv-profilen Emma Andersson har inte direkt minskat intresset från omgivningen.
– Jag blev ju faktiskt inte ihop med en tv-kändis. Jag blev ihop med personen Emma, säger Zetterberg med plötslig skärpa i rösten.
Naturligtvis.
– Men ärligt talat har det inte varit några problem. Hon är van vid medier, vet vad det handlar om så jag tror hennes bakgrund gjort allt det här lättare.
Så vad händer nu?
– Vi har haft ett distansförhållande hela vintern, men till hösten flyttar hon till mig i Detroit. Det ska bli väldigt roligt.
Det blir i alla fall inga problem för paret att rymmas. Henrik Zetterberg har en 450 kvadratmeter stor villa i Detroit-förorten Birmingham.
Ni har många rum att fylla upp?
– Nja, det är ju flera gästrum för släkt och vänner, och sen...
Hm. Jag tror inte du förstod min underliggande fråga.
– Rum att fylla upp? (Skratt). Nu fattar jag. Tja, man vet ju aldrig vad som händer. Men det är inga barn på gång nu i alla fall.
 En sak är i alla säker: Skulle en liten mini-Zäta dyka upp väntar en amerikansk uppväxt.
– Bara Detroit vill så skriver jag på för resten av karriären, säger Zetterberg.

26-åringen har också en guldsits. Han rankas som en av ligans hetaste spelare, men samtidigt som en av de mest underbetalda. Som jämförelse kan sägas att exempelvis backen Kim Johnsson lyfter tio miljoner mer per säsong än Zetterberg.
Nästa sommar väntar nya löneförhandlingar med Detroit. Gissningsvis lär Zetterbergs 18 miljoner per säsong förvandlas till omkring 50 miljoner.
– Vi får väl se vad som händer. Men jag kan inte klaga på vad jag tjänar i dag.
Foto: Nordström CorneliaIbland känns det nästan som om du skäms för ditt lönekonto.
– Det gör jag inte. Men det känns lite... svårt när det påpekas att jag är underbetald.
Vi vandrar i väg längs kajen för en liten fotosession. En man på cykel stannar och tittar intresserat på, ett gäng kommunalarbetare i självlysande västar tar en paus och följer händelserna.
 Stans egen superstar får finna sig i att bli igenkänd.
 Är man en av världens bästa hockeyspelare är det inte alltid så enkelt att bara vara sig själv för en stund.
Thomas Pettersson
Thomas Pettersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag