Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Super Bowl 2020: allt om tv-tider, lag och artister

Så mycket kostade biljetterna till Super Bowl 2019
Shakira, Patrick Mahomes i Kansas City Chiefs och Jennifer Lopez – aktuella aktörer vid Super Bowl 2020.Foto: JORGE NUNEZ, EPA/TT, NEWSCOM/IMAGE OF SPORT, ABIR SULTAN, EPA/TT
Patrick Mahomes i Kansas City Chiefs som spelar Super Bowl 2020.Foto: NEWSCOM / IMAGE OF SPORT/NEWSCOM/SIPA USA SIPA USA
Shakira – en av pausunderhållarna på Super Bowl 2020. Här på scen i Mexiko 2018.Foto: JORGE NUNEZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Jennifer Lopez – en av pausunderhållarna på Super Bowl 2020. Här på scen i Israel 2019.Foto: ABIR SULTAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

100 miljoner tv-tittare äter 13 miljoner kilo chips och 3,6 miljoner kilo guacamole under en enda söndag.

Då vet man att det är Super Bowl, finalmatch i amerikansk fotboll.

Här är din guide till Super Bowl 2020: tv-tider i Sverige, lagen – och stjärnorna som underhåller i halvtid.

För alla älskare av amerikansk fotboll är en söndag i slutet av januari eller början av februari särskilt viktig varje år. Då avgörs Super Bowl i USA, finalmatchen i den nationella ligan NFL.

Super Bowl är så viktigt att president Trump har lagt ut 100 miljoner kronor på en kampanjfilm under Super Bowl inför presidentvalet i november 2020.

Vilket datum är Super Bowl 2020?

Finalmatchen i NFL spelas i år söndag 2 februari, svensk tid natten till måndag den 3 februari.

Sedan 1971 har varje Super Bowl en beteckning med romerska siffror. Årets finalmatch kallas i USA Super Bowl LIV, vilket betyder att det är det 54:e upplagan.

Vilken kanal sänder och när visas Super Bowl 2020 i Sverige?

Viaplay äger rättigheterna till NFL och Super Bowl i Sverige. Matchen sänds i TV3 och Viaplay.

Sändningarna startar på söndagskvällen 23.30, matchen beräknas börja till klockan 00.30, svensk tid. Räkna med att matchen tar minst tre timmar att spela klart.

Vilka är lagen som möts i Super Bowl?

Kansas City Chiefs möter San Francisco 49ers i den 54:e upplagan av Super Bowl. Kansas City Chiefs slog Tennessee Titans och San Francisco Flyers vann mot Green Bay Packers och tog den andra finalplatsen.

Det är första gången sedan 1970 som Kansas City Chiefs spelar Super Bowl, då laget vann mot Minnesota Vikings. San Francisco 49ers har fem Super Bowl-titlar i bagaget, den senaste 1995 mot San Diego Chargers.

En nyckelspelare i årets Super Bowl är quarterbacken Patrick Mahomes i Kansas City Chiefs. 24-åringen var fjolårets mest värdefulla spelare i NFL, och är den yngsta någonsin som vunnit den utmärkelsen.

Artisterna som underhåller vid Super Bowl 2020 ”halftime show”

Varje Super Bowl innehåller ett framträdande av en eller flera artister i halvtid: Super Bowl halftime shows.

I år blir det Jennifer Lopez och Shakira som står på scen inför en beräknad tv-publik på 100 miljoner.

– Jag älskar att det är i Miami. Jag älskar att Super Bowl har två kvinnor som uppträder i år. Att de har två latinamerikaner som uppträder i år, säger Jennifer Lopez till Entertainment Tonight. 

Andra superstjärnor som har stått för underhållningen tidigare år är Michael Jackson, Patti Labelle, Diana Ross, ZZ Top, James Brown, Boz II Men, Smokey Robinson, Phil Collins, Aerosmith, Britney Spears och U2.

Vi har även sett Shania Twain, Janet Jackson, Paul McCartney, Rolling Stones, Prince, Tom Petty, Bruce Springsteen, The Who, Usher, Madonna, Beyoncé, Missy Elliott, Katy Perry, Coldplay, Lady Gaga, Justin Timberlake, Travis Scott och Maroon 5.

Så spelas amerikansk foboll – enkelt förklarat

 Anfallande lag har fyra försök att föra bollen 10 yard (9,15 meter) framåt. Annars går bollen över till motståndarlaget.

Målet är att föra bollen in i motståndarlagets målområde, end zone. Detta kallas touchdown och ger sex poäng och chans till en eller två extrapoäng.

Det finns fler sätt att få poäng, som sparkmål (field goal) och tackling av bollbärande motståndare (safety).

Matchen i NFL spelas i 4x15 minuter, med paus mellan andra och tredje quartern.

Varje lag får ha elva spelare på planen samtidigt, men kan använda 46 spelare under en match. 

Här spelas Super Bowl LIV

Finalmatchen i NFL 2020 spelas på Hard Rock Stadium i Miami Gardens, Florida.

Det är hemmaarena för Miami Dolphins och har varit arena för Super Bowl fem gånger tidigare.

Så räknas poängen i amerikansk fotboll

6 poäng: Touchdown. Håll bollen i motståndarens målområde. Ger chans till extrapoäng.

3 poäng: Field goal. Bollen sparkas mellan (och över) målstolparna.

2 poäng: Safety. När en spelare tackar en bollbärande spelare i dennes målområde.

2 poäng: När en spelare lyckas springa eller passa in bollen direkt efter touchdown.

1 poäng: När en spelare lyckas sparka in bollen i mål efter touchdown.

Kan vi se all reklam i Sverige?

Reklamen under Super Bowl är varje år en snackis. I Sverige kan vi inte se reklamen under sändning, då den bara sänds i USA.

Reklamfilmerna går att se i efterhand och många läcker ut i förväg, visas i korta förhandstittar och ibland på respektive varumärkes Youtube-kanal.

Priset för 30 sekunder reklam under Super Bowl 2020 är 5,6 miljoner dollar, vilket motsvarar ungefär 53 miljoner kronor.

Både president Donald Trump och Michal Bloomberg har köpt en minut vardera till sina valkampanjer – och prislappen för 60 sekunder ligger på omkring 11 miljoner dollar, alltså över 100 miljoner kronor.

Andra annonsörer under Super Bowl 2020 blir även sociala nätverksjätten Facebook (med Sylvester Stallone i huvudroll), bilmärken som Audi, Porsche, Hyundai, Toyota och Kia, läskproducenten Coca-Cola, flygbolaget Turkish Airlines och livsmedelsproducenten Avocados From Mexico.

Varför äts så mycket guacamole vid Super Bowl?

Chips, kycklingvingar och guacamole gjord på avokado är ett måste för den som tittar på Super Bowl. Amerikanerna äter 3,6 miljoner kilo guacamole under denna enda söndag.

Denna frukt var inte alls populär när den introducerades i USA, men en massiv reklamkampanj i början av 1990-talet ändrade på den saken och fick den att förknippas med amerikansk fotboll i allmänhet och Super Bowl i synnerhet.

Se Super Bowl-reklamen som fick kritik 2017

Kritiserad reklam under Super Bowl 2017

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.