Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sundins lyxhus – på 1420 kvadrat

Mats Sundin tillsammans med sin fru Josephine.Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
Annika Sörenstam.Foto: HAROLD B CRAWFORD

Annika Sörenstam, Björn Borg, Åke Svanstedt och Mats Sundin. Våra mest folkkära idrottsstjärnor har offrat blod, svett och tårar på idrottsplatser runtom i världen för att nå framgång. 

När det betalat sig har många av dem investerat i pampiga hem.

– Det häftigaste med vårt hus är vår lönndörr till hemmabion, säger Christan "Chippen Wilhelmsson.

Med stora uppoffringar i karriären kan det komma stora belöningar i vardagslivet. Man pratar ofta om att idrottsstjärnor har uppoffrat mycket av sitt privatliv för att nå dit de nått. Därför är de kanske extra måna om att göra det fint för sig i det allra heligaste – hemmet.

I Stockholms skärgård hittar vi Björn Borgs 17 000 kvadratmeter stora tomt som självklart rymmer en tennisbana.

In mot Stockholms stad, i Djursholm, hittar vi kanske det lyxigaste huset av alla våra idrottsstjärnors. Där har Mats Sundin byggt ett 1420 kvadratmeter stort palats på tre våningsplan för runt hundra miljoner kronor. I Stockholm finner vi även Zlatan Ibrahimovic gamla kyrka på sex våningar. En kyrka Zlatan renoverat helt och hållet till ett lyxhem där kyrksalen ersatts av en matsal.

https://www.instagram.com/p/BBqDiiRLRua/?hl=sv&taken-by=richardwengle

Det finns fler NHL-stjärnor som byggt lyxbostäder i Sverige. När Washington Capitals center Nicklas Bäckström besöker Gävle bor han ståndsmässigt. Precis vid havet i Norrlandet, utanför Gävle, har han byggt en 500 kvadratmeter stor lyxvilla med filmrum, relaxavdelning och – håll i hatten – en 160 kvadratmeter stor salong. 

Flera svenska idrottsstjärnor äger lyxvillor utanför Sveriges gränser. Golfprofilerna Annika Sörenstam, Henrik Stenson och Jesper Parnevik bor flådigt på andra sidan Atlanten. 

Lake Noans golfbana utanför Orlando, där Henrik Stenson har sitt hem.

Henrik Stenson köpte till och med ett hus under tiden han väntade på bygglov för ett andra hus, skriver tidsskriften King. Stenson har ett hem vid 13:e hålet på Lake Noans golfbana söder om Orlando. Granne, vid det 16:e hålet, bor Annika Sörenstam. Enligt Celebrity Detective kostade villan 60 miljoner kronor. Sörenstams tomt rymmer en pool, tennisbana, beachvolleyball-plan, en träningsbana för golf samt en båthamn. Sammanlagt uppmäter huset 858 kvadratmeter.

Parneviks hus är nog det mest kända huset i idrottssverige efter tv-programmet "Parneviks". Den före detta golfstjärnans hus har varit ute till försäljning för 111 miljoner kronor.

Mia och Jesper Parnevik framför familjens hus i Florida.Foto: ANDERS AHLGREN

"Vi har en lönndörr till biorummet"

I USA finner man ytterligare ett svenskt palats. Två och en halv timmes flygresa norrut från Orlando bor Åke Svanstedt i New Jersey. I en intervju med Expressen i somras visade han runt i den 500 kvadratmeter stora villan med hemmabio, bar och – så klart – en stor swimmingpool. Priset? Det ville han inte avslöja. 

En som satsat mycket på sitt hus är före detta fotbollsproffset Christian "Chippen" Wilhelmsson. Frun Oksana har fått bestämma det mesta av inredningen huset i Dubai.

– Det jag är mest stolt över är biorummet. Där spenderar vi mycket tid. Det är en av favoriterna, säger Christian Wilhelmsson.

En detalj står ut i lyxen.

– Vi har en lönndörr till biorummet. Det kanske inte är det vanligaste. Man trycker på en bokhylla som öppnas. Man ser det inte alls när man går förbi utanför. Det var min idé.

Huset är 600 kvadratmeter stort med biorum, stora walk-in-closets och lönndörrar.
Vilket rum spenderar familjen då mest tid i?

– Vi spenderar faktiskt mest tid ute, vid poolen eller havet, säger Christian Wilhelmsson. 

Vilket är det häftigaste idrottshemmet du varit i?

– Det är nog Christian Panuccis. Han har en fantastisk trädgård.

https://www.instagram.com/p/BYL8Ui6F0N0/?hl=sv&taken-by=oksanawilhelmsson

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.